Ciutat

Alerta sanitària: retiren una truita de patates envasada per risc de botulisme

Grupo Palacios, el fabricant, ha tret dels supermercats els productes i n’ha aturat la fabricació

Alerta alimentària. El grup empresarial Palacios Alimentación ha informat a través d’un comunicat la retirada del mercat de les seves truites de patates envasades després d’haver-se relacionat el consum d’aquest producte amb diversos casos de botulisme a tot l’Estat. En aquest sentit, la companyia ha confirmat que deixa de fabricar-les.

L’article es ven sota diferents marques pròpies del grup a supermercats com Lidl, El Corte Inglés, Consum, DIA, Ametller, Carrefour, Condis o Eroski. La companyia assegura que ho fa “per precaució”, i demana a qui n’hagi comprat que les torni.

El Ministeri de Sanitat ha confirmat 4 casos de botulisme i 3 més de probables. Almenys tres dels afectats haurien necessitat ingrés a l’UCI i tenen com a vincle comú el consum de truita de patates envasada els dies anteriors a posar-se malalts.

Els afectats s’haurien menjat la truita entre el 19 de juny i el 5 de juliol.  Segons ha informat l’Agència de Salut Pública de Catalunya, fins ara “no s’ha pogut establir una evidència, ni en els productes ni en els processos”, que relacionin causa-efecte.

Què és el botulisme?

El botulisme és una malaltia poc freqüent però greu, que fins i tot pot arribar a ser mortal. Està causada per la toxina botulínica, un dels tòxics naturals més potents, produïda pel bacteri Clostridium botulinum.

La forma més comuna de la malaltia és la transmissió alimentària, per ingestió de la toxina present en aliments contaminats, majoritàriament en conserves d’aliments fetes sense les precaucions necessàries o en aliments tractats inadequadament o enllaunats.

El període d’incubació de la malaltia depèn del tipus de botulisme. En la transmissió alimentària, els símptomes sovint apareixen entre 12 i 36 hores després de consumir els aliments contaminats amb la toxina (amb un termini mínim de quatre hores i un màxim de vuit dies).

Els símptomes inicials inclouen fatiga intensa, debilitat i vertigen, seguits generalment per visió borrosa, sequedat de boca i dificultat per empassar i parlar. També es poden produir vòmits, diarrea, restrenyiment i distensió abdominal.

Comentaris
To Top