ESPORTS

L’actual material de la gespa artificial dels camps de futbol té data de caducitat

Un partit de juvenils sobre la gespa artificial del camp municipal d'Els Merinals / D. Chao

2031. Aquesta és la data límit que ha establert la Unió Europea per prohibir la construcció de camps de gespa artificial que tinguin microplàstics menors de 5 mm, és a dir el cautxú que s’utilitza actualment com a element amortidor. De fet, el seu origen ve en bona part dels pneumàtics llançats que es converteixen en milions de partícules de cautxú.

Un material que la Comissió Europea considera com un dels més grans emissors de partícules contaminants en l’atmosfera i que més afecta el canvi climàtic. Per aquest motiu, s’ha pres la decisió de la prohibició a partir del 2031. En principi, es van encendre les alarmes perquè només a Espanya hi ha més de 10.000 camps d’aquestes característiques, però posteriorment va arribar el matís: es podran continuar fent servir els ja construïts.

La normativa afecta, lògicament, també els camps de la nostra ciutat, tots de propietat municipal. En aquest sentit, la regidora d’Esports de l’Ajuntament, Montse Gonzàlez, ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat: “aquesta reglamentació no prohibeix la gespa artificial, sinó que se centra en el tipus de farciment. En aquest cas s’aposta per la comercialització d’altres components alternatius al farcit granular sintètic, que es pot fer servir i no comporta riscos per a la salut. De totes maneres, evolucionarà cap a altres més moderns”.

També explica que “per això es concedeix un termini transitori de vuit anys. A partir de llavors no es comercialitzaria ni es podrien posar als nous camps, però això no implica la retirada dels farcits granulars que ja s’hagin posat als camps amb gespa artificial o pistes esportives”.

Els clubs, a favor

La mesura ha estat rebuda amb satisfacció pels clubs si es tracta d’una millora en tots els àmbits. El president del Sabadell Nord, Francisco Hermoso, està “a favor del canvi. Encara no ens han comunicat res des de l’Ajuntament, però nosaltres, com a entitat, creiem que serà molt beneficiós i positiu pel medi ambient i, per tant, col·laborarem en tot el que sigui necessària per a tirar-ho endavant en el moment que ens diguin”.

El president del CE Mercantil, Jordi Grané, va una mica més enllà i no amaga la seva “preocupació per la salut dels jugadors. És evident que s’emporten a casa part del material que trepitgen a casa seva i no sabem si això és perjudicial. De tot l’informe que he pogut llegir, la salut dels infants és el que més em preocupa”. Considera que no s’hauria d’esperar al 2031 per afrontar la situació: “Penso que des de l’Ajuntament i la mateixa Federació Catalana de futbol s’hauria d’activar la maquinària per informar i, sobretot, fer una previsió a curt termini, analitzant les repercussions que pot tenir l’actual material”.

Quines són les alternatives? Segons han explicat alguns experts, ja existeixen camps de gespa artificial que utilitzen una base elàstica de plàstic reutilitzable que substitueix l’amortiment que ara proporciona el cautxú i el faria molt més sostenible. A més, tindria una daurada d’uns trenta anys, el doble de la mitjana actual.

Comentaris
To Top