Ciutat

Nous hàbits en el consum de la informació: “Les xarxes són una bona eina si se saben usar”

És una de les conclusions de l’Enquesta sobre generacions i participació del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO)

L’Enquesta sobre generacions i participació del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) publicada fa pocs dies va deixar diversos fils dels quals estirar. Realitzada entre maig i juliol a 6.520 persones de totes les generacions, continua la sèrie històrica de l’Enquesta de participació i política que havia impulsat l’Observatori Català de la Joventut de l’Agència Catalana de la Joventut els anys 2005, 2011 i 2017.

Una de les conclusions que es pot extreure de les respostes és la força de les xarxes socials en la informació. En l’àmbit de la política, s’han convertit en la font més habitual per a una àmplia capa de la població: des de la Generació X (nascuts entre el 1965 i 80) fins a la Z (entre 1997 i 2012). “Amb les xarxes, especialment Twitter [ara X], tens la comoditat de seleccionar què vols consumir i pots picar una mica de cada mitjà. Crec que això és atractiu per a gent jove, que vol consumir titulars i teixir la seva pròpia xarxa de mitjans per informar-se”, explica l’Oriol, de 28 anys.

Twitter, un espai on trobar fonts fiables

En la mateixa línia, la Marina, de 27, admet que s’acostuma a informar per xarxes socials, sobretot Twitter, on es pot accedir fàcilment en l’actualitat. En el seu cas, detecta que cada vegada hi ha més volum estrictament informatiu a Instagram, una xarxa que inicialment s’associava únicament al món de la fotografia.

L’enquesta del CEO mostra que, en tots tres grups, les noves plataformes guanyen a la televisió, la ràdio i els diaris. Un fet, però, que no vol dir que les fonts obligatòriament perdin notorietat. “Pots llegir a informació a Twitter a través dels mitjans o periodistes que tu segueixis, no vol dir necessàriament que augmenti la desinformació”, avisa el Toni, també de la Generació Z. El que cal, sosté, és fer feina de conscienciació perquè els joves triïn bé els estímuls que reben i les fonts que consulten per saber la fiabilitat que tenen, assenyala sobre els nous hàbits de consum informatiu.

En una enquesta publicada aquesta setmana pel Diari de Sabadell, la majoria dels lectors apunten a la barreja de plataformes a l’hora d’informar-se. Més del 60% consumeixen les notícies alternant mitjans tradicionals amb aquelles dades provinents de les xarxes. “Els mitjans també són a les xarxes. Si llegeixo una notícia a través de Twitter o Instagram publicada per un mitjà, sé que la font té una veracitat. Això m’acosta a la informació, malgrat que pugui semblar que entrar a les xarxes sigui una opció més aviat d’oci”, detalla un dels lectors.

Altres qüestions consultades

Pel que fa als usos personals, l’enquesta determina que Whatsapp i YouTube són les més emprades per tothom. Facebook encara és la tercera per a la Generació Silenciosa (nascuts entre 1928 i 1945) i els Baby Boomers (entre 1946 i 1964), i la quarta més emprada per X i Millenials (1981 i 1996).

En la Generació Z s’observa l’eclosió de TikTok (65%), per davant de Twitter (52%) i encara més de Facebook (25%), que perd molta força.

El CEO ha preguntat també per temes socials com ara el problema de l’habitatge, l’escalfament global o la gestació subrogada, entre altres qüestions. En matèria d’habitatge, per exemple, hi ha un ampli consens en la necessitat de la regulació per llei dels preus dels lloguers dels pisos. El suport a aquesta mesura no baixa del 70% en totes les generacions consultades pel CEO.

Comentaris
To Top