Ciutat

Un gos ataca una dona a Sabadell: “M’ha desfigurat part de la cara”

Part de la cara desfigurada, el braç obert i el record d’una experiència traumàtica que li ha quedat gravat a la retina. La Carmen E. sortia de casa seva quan va ser atacada de forma inesperada per un gos. El gos es va abraonar contra la seva veïna dins del portal de casa seva, al barri de la Concòrdia. Concretament, a la zona popularment coneguda com a Obrascon.

El cas de la Carmen és més l’excepció que la norma: “No són gaire habituals els atacs de gossos, però pot passar”, expressen fonts de la Policia Municipal. La gran majoria són lesions lleus i queden en un ensurt. De fet, segons els darrers registres, a escala estatal s’han produït vint morts per atacs de gossos en els darrers 13 anys. I, a Sabadell, s’han registrat quatre atacs de gos en el que va de 2023.

Però el gos que va atacar la Carmen ja ho havia fet abans: havia ferit una nena del mateix bloc de pisos. “Anava lligat, però sense morrió, i em va esquinçar el braç i part del front”, relata la Carmen. I, tot i els seus intents de protegir-se, l’animal va arrancar-li part una cella i va obrir-li el braç a mossegades. Entre el propietari i ella el van poder separar i va fugir directa a l’hospital. La dona lamenta que, en un primer moment, no va poder denunciar. “Em deien que la policia hauria d’haver arribat al lloc dels fets”.

M’estava dessagnant, com havia de pensar a trucar la policia?”, explica. Quan el seu marit va acudir a Mossos i Policia Municipal a interposar la denúncia, amb l’informe mèdic a la mà, no ho va poder fer perquè els agents no s’havien personat al moment de l’atac. Dies després, però, sí que va poder fer-ho. Ara, però, ha contactat amb un advocat per poder moure els fils i portar als tribunals el seu cas. La víctima desconeix si el gos és de raça considerada potencialment perillosa.

Quin és el procediment?

Què s’ha de fer quan un gos ataca una persona i genera lesions? Desde Policia Municipal es demana que s’aporti el part de lesions. Si són lesions lleus –que no requereixen tractament mèdic posterior o tractament quirúrgic– es tramita per via civil . Quan hi ha parte de lesions, la Policia Municipal envia directament al jutjat i es cita la persona que duia el gos -no necessàriament ha de ser el propietari- i se li pren declaració. Quan es tracta de lesions greus es revisa tot el carnet de vacunes del gos i si està al dia.  Si no representa cap risc de contagi de malalties a les persones ferides, es decreta quarantena del gos.

Fonts dels Mossos d’Esquadra afirmen que atenen aquests casos tot i que hagin passat uns dies de l’atac. “A posteriori, es pot interposar la denúncia, és millor que sigui la víctima qui ho exposi”. En el moment de l’agressió, la Policia es persona, pren les dades de les parts i informa del procediment a seguir.  

Mentre el cas es treballa als tribunals, la Carmen es recupera lentament. S’ha hagut de sotmetre a quatre cirurgies de reconstrucció facial i tres capes de punts al braç. Necessita ajuda per fer-ho tot. S’ha trobat, de nou, amb el gos que la va agredir. Ha de lidiar amb les ferides, però també amb les seqüeles psicològiques que l’acompanyen.

Comentaris
To Top