ESPORTS

L’handbol arlequinat celebra els 75 anys amb la inauguració d’una exposició al Casal Pere Quart

L'exposició al Casal Pere Quart es podrà visitar fins al 6 de febrer / Lluís Franco

El Casal Pere Quart ha inaugurat aquest divendres una exposició (amb fotos i diversos elements representatius) sobre la trajectòria de l’handbol arlequinat a través dels dos clubs que han permès arribar al 75 Aniversari. El president de la Federació Catalana d’handbol, Jaume Fort; la regidora d’Infància i Gent Gran, Laura Reyes, en representació de l’Ajuntament i diversos representants de clubs d’handbol de la ciutat i altres entitats han estat presents a l’acte, encapçalat per l’actual president del Creu Alta Sabadell Handbol, Albert Bosch.

Un llarg camí que s’obre quan el Centre d’Esports va comunicar la creació d’una secció d’handbol la temporada 1947/48, quan encara es jugava en les dues modalitats: a ‘11’ i a ‘7’. Molt aviat van arribar els èxits, com el primer Campionat d’Espanya absolut l’any 1955 a ‘7’. El filial, Centre Industrial, va ser campió de Segona Categoria dos anys després. L’any 59, Sabadell i Granollers disputen l’últim campionat d’Espanya a ‘11’.

Va ser el preludi d’una època gloriosa, com recorda l’Isidre Gonzàlez, exjugador de l’equip campió d’Espanya a Gijón l’any 1968 en el segon gran títol estatal i exdirectiu. “La dècada dels seixanta va culminar amb l’ascens a la Divisió d’Honor i set anys consecutius a la màxima categoria. Vam arribar a tenir onze jugadors internacionals i dues noies a la selecció”.  La mítica pista Cervantes va viure partits inoblidables. De fet, Sabadell va convertir-se en una potència de l’handbol nacional amb el Centre d’Esports, OAR Gràcia, Arrahona i Artilene coincidint a Divisió d’Honor.

Declivi i fusió

L’esport va començar a canviar, amb una professionalització progressiva i el CE Sabadell ho va notar en sentit negatiu. El seu declivi va arribar a un punt crític l’any 1976: “es va fregar la desaparició. Una reunió al carrer de la Salut va ser clau per crear una Gestora, amb Josep Suau al capdavant, per evitar-ho i continuar”, explica l’Ignasi Gonzàlez.

De fet, s’entraria en una etapa de pura supervivència fins al moment de la fusió (95/96) amb el Creu Alta Sabadell Handbol. El seu president, Albert Bosch, subratlla que “aquella decisió va ser la llavor de l’actual club, amb dues Escoles d’handbol, més de 200 jugadors i jugadores i una consolidació com a entitat. Jo ho comparo amb la història del restaurant Bulli. T’adones que és un procés no planificat sinó amb decisions sobre la marxa fins a arribar al resultat final. S’han superat moltes corbes. Cal recordar el passat gloriós i d’on venim: som el tercer club a Catalunya amb més anys a l’elit després del FC Barcelona i el Granollers. I és important conèixer la feina del present. El que volem amb aquest 75 Aniversari és cassar les dues etapes i que sigui un motiu de retrobament”.

Isidre Gonzàlez, Albert Bosch i Jaume Bosch amb els trofeus de campions d’Espanya i samarretes històriques / Lluís Franco

L’exposició al Casal Pere Quart -es podrà visitar fins al 6 de febrer- obre un seguit d’actes que tindran continuïtat el divendres 26 amb la projecció d’un documental -obra de Sergi Fernàndez, pare d’un jugador de l’actual club- i una posterior taula rodona a l’auditori del Casal Pere Quart. Lluís Buil, Francesc Vila, Josep Cañadell i Isidre Gonzàlez integren la Comissió organitzadora. D’altra banda, el 24 de febrer es posarà la cirereta oficial amb un dinar de germanor a l’Hostal del Cim en el qual s’intentarà ajuntar protagonistes del passat i del present que han fet possible arribar a aquests 75 anys de vida d’uns colors amb molta història.

FOTOS: LLUÍS FRANCO

Comentaris
To Top