Ciutat

Mor el fotògraf Moisès Serra a l’edat de 92 anys: “Era un enginyer de la fotografia”

Bona part de la seva producció la va donar fa uns anys a l’Arxiu Històric de Sabadell

Serra, en una imatge de l'arxiu familiar, als anys 80 / D.S.

El fotògraf sabadellenc Mosiès Serra Martí va morir el passat 24 de gener de 2024 a l’edat de 92 anys. Nascut el 1931, va ser un referent en la fotografia urbana i de la natura, amb especial èxit del llibre Perfil Nocturn, a través del qual mostra una mirada molt pròpia de diverses zones de la ciutat; escenes quotidianes reconeixibles pels lectors.

Fa diversos anys va donar a l’Arxiu Històric de Sabadell més de 15.000 negatius de fotografies i diapositives realitzades entre 1964 i 2004. La seva filla Noemí Serra recorda que “era un artista”. La cerimònia de comiat es va dur a terme la setmana passada.

També el coneixia molt bé el vitraller sabadellenc Joan Serra, amb qui no eren família però compartien la passió per la ciutat i jugar amb la llum i els colors en les seves obres. De Moisès Serra explica que “era un enginyer de la fotografia, no mirava només la cosa estètica, que també, sinó que prestava molta atenció a la llum, als contrastos, al millor moment del dia per fer la foto, etc. Feia fotos complicades de capvespre, tenia mèrit”. Una de les fotografies que apareixen al llibre Perfil Nocturn és, precisament, del taller del vitraller, al carrer de Sant Quirze cantonada Sant Feliu. La imatge és una composició entre la botiga, la llum que entra pels vitralls i, a fora, els diables d’una colla de foc.

La fotografia de l’Art del Vitrall feta per Moisès Serra, a l’esquerra, vista des de l’establiment / D.S.

Segons Joan Serra, “l’hem de recordar com un home que va passejar la ciutat, la va acariciar amb la mirada”. “Era una persona típica del carrer, amb barba grossa, llarga i blanca, i sempre portava un carretó amb les càmeres i material”, recorda. En l’àmbit més personal, de Moisès Serra se’n recorda el seu compromís amb el país i la llengua catalana.

Veí de l’Eixample, al llarg de la seva trajectòria, Moisès Serra va ser membre del Càmera Club, on va impartir classes i va fer la seva primera exposició, el 1974. També n’havia fet als desapareguts Instituto Social de la Mujer i Escola d’Art Ítaca. A Sabadell havia fet diverses exposicions, algunes d’elles al Casal Pere Quart.

Comentaris
To Top