• Publicitat
 • Publicitat

  El sector de la construcció agafa embranzida postcovid

  L’any 2023 es va iniciar la construcció de 641 habitatges a Sabadell, un 42% més que l’any anterior. Per contra, es va reduir el nombre d’acabats
  Construcció d'habitatges a Can Gambús / VÍCTOR CASTILLO
  Aleix Pujadas Carreras
  1 de febrer de 2024

  La construcció d’habitatges a Sabadell va tancar el 2023 en línia ascendent per segon any consecutiu després de la pandèmia del coronavirus. Des del sector, però, les dades es llegeixen amb cert escepticisme pel context generalitzat d’inflació. En total, l’any passat a Sabadell es va iniciar la construcció de 641 habitatges nous, un 42% més que l’any anterior segons les dades de l’Incasòl de la Generalitat de Catalunya.

  La xifra de 2023 és superior a la de 2019, ja que aleshores se’n van iniciar 608, la qual cosa confirma la tendència de recuperació del sector després de la covid-19. L’any 2023 ha viscut diverses turbulències, amb els preus dels lloguers que han sigut de rècord; hi ha una situació generalitzada d’increment de preus; dificultats per accedir al crèdit i inestabilitat global.

  El membre de l’equip comercial de l’agència immobiliària sabadellenca Gesfime Carles Sabando creu que el 2023 “ha estat un any de transició perquè aquesta situació “ha generat incertesa en el comprador. Quan la gent veu que no para de pujar el preu, té por de comprar a llarg termini”. I afegeix un altre element a tenir en compte com és que l’any passat hi va haver eleccions generals espanyoles i, això genera incertesa perquè durant els mesos fins que no es forma el nou govern, perquè estem parlant d’un sector “molt sensible a aquestes coses”. I una cosa és construir nous habitatges, pisos majoritàriament, i l’altra que es venguin.

  A Gesfime calculen que les vendes van caure al voltant d’un 15–20% l’any passat, però el preu no acompanyarà la baixada de la demanda fins els pròxims mesos, especialment als barris perifèrics, amb menys poder adquisitiu. Un aspecte a tenir en compte és que es preveu que durant el 2024 els tipus d’interès es mantinguin fixes. Carles Sabando també remarca que la situació de l’atur també és determinant a l’hora de veure l’evolució del mercat d’habitatge. “Mentre hi hagi atur com l’actual, no hi haurà davallades de preus importants. Quan pugi es començarà a notar”, pronostica.
  Per municipis, entre els cinc més poblats de Catalunya, l’any passat Barcelona (1.291) va liderar la classificació, seguida de Terrassa (893) i Sabadell (641), tenint en compte que en nombre d’habitants Sabadell és la cinquena ciutat catalana.

  Menys habitatges acabats

  El nombre d’habitatges acabats, en canvi, sí que va baixar respecte l’any anterior. El 2023 es van acabar 349 habitatges a Sabadell, una seixantena menys que l’any anterior, la qual cosa suposa un descens de gairebé el 15%. En aquest cas, tant Barcelona com l’Hospitalet, Badalona i Terrassa van superar la ciutat sabadellenca.

  Compravenda

  Respecte al nombre de contractes de compravenda, les dades disponibles a hores d’ara no inclouen el tercer trimestre de l’any passat. Fins al mes de setembre -inclòs- a Sabadell s’havien signat durant el 2023 1.998 contractes de compravenda d’habitatges. Representen una caiguda de l’1,33% respecte al mateix període de l’any anterior, en què s’havien signat a Sabadell 2.025 contractes de compravenda d’immobles, tant nous com usats.

  Pel que fa al mercat de lloguer, comparant el mateix període de l’any passat amb l’idèntic del 2022, fins al tercer trimestre, el nombre de contractes signats és pràcticament el mateix (16 contractes menys l’any passat; -0,55%). En relació amb aquestes dades, caldrà veure en els pròxims mesos, quan es publiquin les dades totals de 2023, si l’any passat Sabadell va mantenir la línia ascendent que tenia dels anys postcovid tant pel que fa a contractes de compravenda com de lloguer signats.

  Amb les últimes dades, fins a setembre de 2023, el preu mitjà del metre quadrat de venda a Sabadell, segons l’Incasòl, va ser de 2.069,83 euros. Mentre que, segons la mateixa font, el preu del lloguer mitjà de la ciutat es va situar en 703,45 euros. Segons el portal immobiliari Idealista, la realitat és diferent i, segons els anuncis publicats en la seva pàgina web, el preu del metre quadrat sabadellenc es va situar l’any passat en 1.941 euros el mes de desembre, sent el Centre el barri més car (2.534 euros) i Torre-romeu i el Poblenou els més barats (1.405 euros). Comparat amb el mateix mes de l’any 2022, el preu va registrar un descens del 0,9%. El mercat de lloguer, segons Idealista, va registrar un preu mitjà d’11,5 euros el metre quadrat el mes de desembre, un 9,4% més que el mateix moment de l’any anterior.

  Publicitat

  També et pot interessar

 • Publicitat
 • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
  Telèfon: 937 275 545

  Redacció: [email protected]

  Publicitat: [email protected]

  Administració i subscripcions: [email protected]

  Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

  Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

  Certificats per:
  Amb el suport de: