• Publicitat

  Les extraescolars han d’agradar als fills, no als pares i mares

  El ventall d’extraescolars és molt ampli, sempre depenent de la finalitat o les preferències de cada infant
  Redacció
  9 de febrer de 2023

  Ai, les extraescolars… Relacionades amb els esports, les arts, les llengües estrangeres… Estop. Primer de tot, cal subratllar que les extraescolars han de ser activitats que agradin als fills, no als pares, ni als amics, ni als avis. Així ho adverteix la psicòloga sabadellenca Laura Medina, que recorda que “no podem fer-los fer coses que no volen”. Fer-ne més o menys? Hi ha casos de criatures que ho demanen, i saben portar tot el que han de fer; en canvi, hi ha nanos que s’acaben sentint sobrecarregats. “Hem de saber escoltar i entendre què necessiten els nostres fills”, sosté la psicòloga, que afegeix que “hi ha una tendència a mantenir-los ocupats, i les extraescolars han de servir per aprendre o divertir-se”.

  Quines són les opcions?

  El ventall d’extraescolars és molt ampli, sempre depenent de la finalitat o les preferències de l’infant. Moltes de les recomanacions, sobretot durant el segon cicle d’educació infantil, giren entorn de les disciplines artístiques. La iniciació a la dansa, a la música i els moviments, o bé al teatre musical o a les belles arts són algunes de les activitats fora de l’hora lectiva més sol·licitades. Desenvolupen la creativitat i la imaginació dels infants, així com les seves destreses verbals, manuals i espacials, a més de posar-los davant de situacions on hauran de mostrar autonomia i presa de decisions. 

  Les activitats esportives, un clàssic de les extraescolars, a I3 sobretot es tradueix en el domini, per exemple, d’una pilota, que requereix una coordinació entre el cap i el cos. Els esports ajuden els infants a tenir consciència d’equip i de treball en grup i cooperatiu, així com de les normes que s’han de seguir en cada un dels esports. Una fórmula genial entre socialització i diversió.

  D’altra banda, la frontera d’estudiar llengües estrangeres sempre és atractiva. És cert que iniciar ja a I3 els primers contactes amb l’anglès, per exemple, estimularà que l’infant creixi aprenent l’idioma a un ritme molt més alt. Un horitzó per preparar-se per al futur. 

  Estones de lleure familiar

  No tot el temps setmanal dels nens s’ha d’ocupar amb les classes ordinàries i les activitats extraescolars. També hi ha d’haver un temps per al lleure amb la família i gaudir d’experiències en família. A voltes, es confonen les activitats extraescolars amb el temps de lleure dels infants i no s’ha d’enfocar d’aquesta forma. Calen moments per estar en família i dur a terme activitats que no tinguin a veure necessàriament ni amb què passa a l’escola ni fora a altres centres d’aprenentatge.

  Està clar, però, que l’organització del temps de lleure en família té una dependència directa amb els horaris laborals, que condicionen molt. Als pares no sempre els resulta fàcil compaginar els seus horaris de feina amb els moments de lleure dels fills i no sempre és assequible passar més temps junts. 

  En l’interès de passar més temps de lleure en família, és recomanable apostar per diverses classes d’oci. Algunes són més tranquil·les i es poden fer a casa, com jugar a jocs de taula o veure alguna pel·lícula i altres requereixen espais i s’han de fer a l’aire lliure, com els més passius, com pràctica esportiva. És necessari combinar-les per evitar, per exemple, el sedentarisme, si sempre es duen a terme entre quatre parets. Moure’s també és positiu per a tota la família. 

  Oci de qualitat

  Aconseguir un temps d’oci familiar de qualitat, amb una sèrie d’activitats variades que permetin divertir-se i descansar i, a la vegada, el desenvolupament personal dels fills, és l’estat ideal. Jugar amb els fills, fer sortides culturals, interessar-se pels temes que els hi agraden, són altres possibilitats per incloure en els moments d’oci. Tot el que uneixi serà més beneficiós per a les relacions entre els membres de la família. 

  Publicitat

  També et pot interessar

 • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
  Telèfon: 937 275 545

  Redacció: [email protected]

  Publicitat: [email protected]

  Administració i subscripcions: [email protected]

  Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

  Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

  Certificats per:
  Amb el suport de: