• Publicitat

  Qui menja sopes… se les pensa totes

  Sobta la desaparició de les sopes i cremes a les cartes dels restaurants
  Opinió
  30 de març de 2023

  [Pere Urpí]

  Des de fa anys, sobta la desaparició de les sopes i cremes a les cartes dels restaurants d’aquí. Sobretot, aquest fenomen es produeix arreu, excepte a l’estiu amb les diverses variants del gaspatxo, el salmorejo (en versió domèstica o industrial), la vichyssoise i, ocasionalment, la sopa de meló amb quatre miques de pernil del bo per damunt o la crema de carbassó amb formatgets. Totes fredes i elementals en l’elaboració.

  Per Nadal, tenim l’escudella i carn d’olla que apareix a les taules de tota la península amb les denominacions pròpies d’on provinguin. 

  Altrament, l’arròs amb oli que apareix rere cada trasbals digestiu i l’olla aranesa heroica que ofereixen –si cal, a ple estiu– als passavolants indocumentats guarnits amb roba Quechua.

  Menció a part, la porrusalda, que sí que es troba per tota la nació basca.

  Països del nostre entorn més proper com són França i Itàlia sí que ofereixen cada dia la indiscutible soupe à l’oignon o la minestrone, que esdevenen el que aquí fèiem: l’escudella barrejada i la sopa d’all o farigola. Preparacions bàsiques i anàlogues.

  Qüestió cultural? D’escandall? De rendibilitat? Hàbits alimentaris que fan que els catalans mengem sopa quan hem perdut la capacitat de mastegar? Només per a nadons i edat avançada?

  Doncs tot plegat conforma un desideràtum grotesc: i el ramen?

  Pel ramen es fan cues, com enzes esnobs, ignorant el receptari nostre. Tampoc n’hi ha per tant.

  Em referia a la rendibilitat i l’escandall, atès que el client actual difícilment valora la dedicació que hi ha rere el receptari de sopes o cremes amb bases gastronòmiques. Això impedeix que es pugui presentar un plat fondo amb un preu de dues xifres, fora de les que aporten carns, peix o ingredients de preu.

  Tanmateix, l’ús de la cullera s’està relegant a les postres o el llegum, del qual podem parlar un altre dia, ara que l’edamame desubica la mongeta tendra.

  Comptat i debatut, molta Thermomix, Airfryer, Josper i Roner, però poc cullerot. 

  A Portugal, en canvi, se’n troba pertot, fins i tot hi ha franquícies on en serveixen.

  Ai, si els austriacistes haguessin guanyat…

  Publicitat

  També et pot interessar

 • Diari de Sabadell, el diari de sempre, al servei dels sabadellencs i vallesans.
  Telèfon: 937 275 545

  Redacció: [email protected]

  Publicitat: [email protected]

  Administració i subscripcions: [email protected]

  Plaça de Ricard Simó Bach, 8. 08202 – Sabadell

  Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

  Certificats per:
  Amb el suport de: