Ciutat

La grip creix a Sabadell i a Catalunya: el Taulí registra 53 casos greus, la majoria d’adults amb patologies prèvies

El canvi de les condicions climatològiques ha fet pujar la incidència de la grip a tot Catalunya. A Sabadell, el Parc Taulí ha registrat els índexs més alts de la temporada, mentre que a nivell català s’ha passat de la intensitat baixa a la moderada. urant les últimes setmanes s’han multiplicat els casos de grip diagnosticats a l’Hospital de Sabadell. Un fet que coincideix amb la baixada de temperatures al territori que encara s’accentuarà la pròxima setmana.
En total, el Taulí ha registrat 53 casos, dels quals han requerit ingrés hospitalari 39 persones, el 95 per cent de les quals, són adults.
La majoria d’aquests pacients que han estat hospitalitzats responen, en la seva majoria, a persones adultes amb patologies prèvies: pacients amb malalties respiratòries, oncològics, immunodeprimits, gent gran amb malalties cròniques… La gran majoria d’elles estaven vacunades, però han patit complicacions per les seves patologies prèvies.
A més, la doctora Cristina Carod, directora executiva de l’Hospital de Sabadell, recorda que el Taulí és un hospital sentinella, una categoria que implica que només arribin els casos greus i que, per tant, «només podem registrar aquests casos, no tots els casos de grip que hi ha a la ciutat». Encara no s’ha arribat el pic màxim d’incidència, però la doctora Carod assegura que «van pujant els casos cada setmana».
Per lluitar contra aquest increment de pacients, el Taulí ha activitat el PIUC (Pla Integral d’Urgències de Catalunya) que implica l’augment dels recursos personals i d’infraestructures durant el període d’activació: «Vam activar una primera fase al setembre, i el passat dimarts vam completar tot el desplegament», explica la doctora Carod.
En total s’han obert 30 nous llits, 12 d’ells als espais remodelats a l’Edifici Albada. Això suposa també un increment dels professionals sanitaris: «Cada 8-10 llits, s’ha de disposar d’un metge i de les infermeres que corresponen i que treballen per torns».
La directora executiva del Taulí explica que també s’han reforçat les Urgències tant per adults, com per nens, a més de comptar amb un segon metge a Intensius i reforços també a Planta.
Enguany s’ha creat una sala perquè les ambulàncies puguin descarregar pacients: «Hem tingut pics de 40 ambulàncies en 6 hores. Per evitar la paralització de les ambulàncies fins que es poden atendre els pacients que porten, la sala habilitada permet deixar allà els malalts amb supervisió mèdica, fins que puguin entrar a boxes», explica Carod.
Els treballadors del Parc Taulí han reiterat darrerament el seu malestar per les condicions de treball que pateixen i per la falta de recursos per fer front a aquesta situació. 2.1 a 6 colMés enllà de les reclamacions internes, el Comitè d’Empresa ha enviat una carta al conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín on es demanen «mesures urgents per resoldre la situació actual de col·lapse generalitzat que afecta el Taulí i, en general , a tots els serveis d’atenció urgent del país».

Comentaris
To Top