Arxiu

Creix la participació a La Passada tot i l’amenaça de l’onada de fred

Aquest dimarts, festivitat de Sant Antoni Abat, és el gran dia per a les Colles Vella i Nova. Per celebrar-ho ambdues entitats organitzen un dia farcit d’activitats que comença a les 10 del matí a la Plaça Taulí amb la benedicció d’animals, i té el seu punt àlgid a partir de dos quarts de 5 de la tarda amb La Passada. Dos centenars de genets muntats i una cinquantena de carruatges recorreran l’eix central de la ciutat des del carrer Francesc Layret fins al final de la Rambla.
Com marca la tradició enguany serà la Germandat de Sant Antoni Abat (Colla Vella) l’encarregada d’obrir La Passada ja que l’any passat va fer-ho la Colla Nova. «Les expectatives són molt bones», anuncia Joan Nualart, president de la Colla Vella, qui destaca que «tot i l’amenaça de fred esperem la participació de molta més gent que l’any passat». De moment, Nualart estima en uns 200 els cavalls que recorreran l’eix central de la ciutat.
A més de l’onada de fred siberià, altres dos fets destacats per les colles marcaran la festa: les normes de seguretat i la necessitat d’agilitzar el recorregut. En el segon cas, Nualart explica que «hem demanat als participants que no facin el gir dels Tres Tombs al final de la Rambla per no endarrerir La Passada». Així que un dels moments més esperats -el del gir-, per bona part del públic i dels participants no serà tan lluït com en edicions anteriors.
«Volem aconseguir una Passada més compacta», diu el president de la Germandat que enguany compleix 146 anys. Pel que fa a la seguretat, Nualart assegura que està garantida i que cada vegada són més estrictes amb el tema així com amb el benestar dels animals. «No consentirem cap maltractament. Si veiem que algú maltracta un cavall el farem fora d’immediat», assevera. La Colla Vella té previst obsequiar el públic amb una tona de caramels sense gluten.
La Joventut de Sant Antoni Abat (Colla Nova) traurà al carrer una cinquantena de genets muntats i uns 35 carruatges, «una xifra que normalment acaba sent superior», expliquen el president Francesc Gall i el membre de la junta Joaquim López. El públic també podrà gaudir amb el carro de tir de l’entitat, tirat per cinc cavalls i amb una llargada total de 25 metres. Al llarg del recorregut l’entitat llençarà unes 3 tones de caramels.
Des de la Colla Nova parlen de la il·lusió i l’esforç que aboquen per organitzar l’activitat i Gall agraeix especialment «l’actual grup de la junta de l’entitat, molt treballador i responsable». Per la seva banda, l’entitat homenatja enguany al seu president «per la seva entrega des de fa dècades, per l’amor que desprèn cap a la Colla i per la gran persona que és».
L’entitat té en aquests moments uns 160 socis. Gran part d’ells assistiran el proper dia 21 de gener al sopar de germanor que tindrà lloc a l’Hotel Urpí a les 21.30 hores, i que tancarà la festivitat de Sant Antoni Abat. Les Colles Vella i Nova compartiran l’acte de benedicció de cavalleries i carruatges, aquest dimarts a les 10 del matí al recinte de la Plaça Taulí i beneït per mossèn Joan Nadal.4.1 A 6 COL

Comentaris
To Top