Ciutat

«Per posar fi a la guerra de Síria cal que els sirians puguin negociar»

La secretària de la recent creada Aliança Nacional Siriana, Lama Al Atassi, va visitar dimarts Sabadell per demanar el suport polític del govern local a l’organització i reivindicar la fi de la guerra que viu el seu país des de l’any 2011. La Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV) va rebre dimarts la secretària nacional de l’Aliança Nacional Siriana a un establiment del passeig d’Espronceda. Lama Al Atassi va explicar quina és la situació al seu país i va manifestar quin és l’objectiu de la seva visita a Catalunya. Després de la recepció de la FAIV es va entrevistar amb la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, i amb representants dels grups polítics de l’Ajuntament de Barcelona.

Al Atassi va deixar clar que l’objectiu de l’Aliança és buscar la pau a Síria. Una finalitat que només serà possible si «es respecta la sobirania del poble sirià que és a qui li pertoca negociar el procés de pau». La secretària nacional d’aquesta organització va subratllar que el problema a Síria «no és un problema de refugiats sinó un problema polític tot i que ha acabat generant un problema humanitari».
Una afirmació que va argumentar al·ludint a la necessitat que tenen perquè els països europeus «exerceixin una pressió política que sigui capaç que s’asseguin a negociar els sirians per poder posar fi a la guerra».

Les seves paraules anaven dirigides directament a la comunitat internacional que, tal i com va explicar, no va entendre que la revolució siriana «reivindicava una transformació democràtica al país que permetés sortir del model tradicional d’Estat en un altre que havia d’integrar totes les minories del país». No obstant, això va derivar en una guerra d’interessos econòmics i polítics internacionals que es pot interpretar com «la Tercera Guerra Mundial», va apuntar Zaki Alrifai, expresident de la Comunitat Siriocatalana i membre de l’Aliança, que va acompanyar Al Atassi. Alrifai va comparar la situació actual amb la Guerra Freda. «No podem pensar en una tercera Guerra Mundial similar a la primera o la segona. Ara el conflicte sirià esquitxa tot el món i estem vivint una baralla entre les grans potències».
L’activista sirià, afincat a Catalunya fa més de 30 anys, va aclarir que «l’aixecament popular a Síria va ser contra una dictadura hereditària», la del president sirià Bashar al-Assad.

Comentaris
To Top