Arxiu

L’Ajuntament inicia els processos per regularitzar mil ocupacions

Les negociacions entre els grans tenidors de pisos buits -uns 7.000 segons l’Ajuntament- i l’equip de govern s’han trencat. El consistori acusa les entitats financeres de rebutjar negociar els convenis que els han proposat per oferir lloguers socials a les famílies en risc d’exclusió residencial. Davant la negativa, l’Ajuntament ha iniciat els procediments per regularitzar la situació de gairebé 3.000 persones que han ocupat un habitatge a la ciutat.

«Som el primer Ajuntament que publiquem i compartim les dades d’ocupacions irregulars a partir del que ens diu el padró. I ho fem en un exercici de transparència». Són paraules de la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, qui acaba de presentar un nou full de ruta per aturar els desnonaments i intervenir en els casos d’ocupacions irregular d’habitatges.
A Sabadell, aquest primer cens s’ha fet en base a les persones que han ocupat i s’han registrat al padró municipal, un tràmit que Rubio considera una «obligació legal» i que no és permès a tots els municipis. Aquesta primera anàlisi, prèvia a la concreció del programa, posa de manifest que el nombre de pisos ocupats censats al padró és de 992 en els quals hi viuen 2.985 persones (1,42 per cent de la població). Una xifra que podria ser superior si es té en compte que no totes les persones que ocupen acaben empadronant-se com va reconèixer la regidora. Gairebé la meitat (40,6 per cent) d’aquests ciutadans ja residien a Sabadell.

La xifra de blocs sencers ocupats ascendeix a 19, dels quals 4 formen a l’Obra Social de la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca i la Crisi (PAHC). També es comptabilitzen 37 edificis amb 20 pisos ocupats, 103 cases unifamiliars i 30 habitatges del parc públic (Vimusa i Generalitat). L’informe municipal fa referència a la titularitat dels habitatges: el 90 per cent pertanyen a persones jurídiques, és a dir, a entitats financeres i immobiliàries, entre altres.
A partir d’aquestes dades i de la negativa de les entitats financeres a desenvolupar els convenis que els proposaven per oferir lloguers socials a les famílies, s’ha dissenyat el nou programa d’intervenció. Una nova eina que es suma al reglament d’emergència social que el consistori va aprovar el desembre passat i que amplia els supòsits per accedir a un d’aquests habitatges a les persones que ocupen.

Mig centenar de membres de la Plataforma d’Afectades per Hipoteca i la Crisi de Sabadell (PAHC) van entregar divendres al matí una petició al jutge degà de Sabadell, perquè s’aturin les execucions i desnonaments hipotecaris en curs. Segons el document presentat, aquesta suspensió s’hauria de mantenir fins que «les entitats bancàries demostrin ser les legítimes creditores dels préstecs hipotecaris».

Comentaris
To Top