Ciutat

La primavera arriba «carregada» per als al·lèrgics al pol·len

La suavitat tèrmica de les hores centrals del dia, unida a les precipitacions de l’estiu i la tardor han produït pol·linitzacions molt fortes. Els al·lèrgics podrien tenir problemes aquest any i només podrien veure el seu problema alleujat si la primavera fos plujosa i/o si les temperatures passessin ràpidament a ser superiors.

Aquesta primavera es preveuen pol·linitzacions importants de parietària, gramínies, plantatge, blets i olivera.
Les condicions meteorològiques han facilitat que les pol·linitzacions hagin començat puntuals -en alguns casos, fins i tot abans- i estan essent molt fortes. Segons les dades de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB), els valors d’alguns tipus de pol·len s’han triplicat enguany i es troben en màxims històrics.
Un escenari que només es veuria modificat si la primavera fos plujosa -les prediccions assenyalen que és poc probable que ho sigui-, o si les temperatures passessin força ràpidament a ser superiors a les esperades en primavera -això sí sembla possible-, ja que podrien fer que les floracions i pol·linitzacions duressin menys temps de l’habitual, per tant afectessin durant menys temps.

La presidenta de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), Teresa Dordal, però, avisa que les prediccions no són del tot fiables, a causa dels constants canvis a la meteorologia que està patint el planeta: «A mi m’agrada més parlar de desordre meteorològic que de canvi climàtic. Ens costa més fer prediccions ara. Catalunya és molt variada. Té una riquesa botànica que dificulta les prediccions globals: És una petita Europa concentrada».
Dordal explica que hi ha molts factors que poden afectar: «meteorològics, la contaminació, l’acció humana, com ara si es poden els arbres o no, si es construeix, quines especies es planten a les ciutats…».

Precisament les plantacions abundants de plataners a moltes ciutats catalanes ha provocat grans problemes d’al·lèrgies. La SCAIC aconsella els ajuntaments que ho sol·liciten, quines plantes s’han de posar i quines no.
Per exemple, Dordal explica que a Barcelona s’ha produït un canvi: «Ara ja no hi ha tans problemes perquè ens van fer cas i es planten altres tipus d’espècies. És una planta que resisteix molt bé la contaminació d’una ciutat, però causa molts problemes».
Tot i així, la coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, Jordina Belmonte, explica que el «90 per cent del pol·len suspès a l’aire de Barcelona és de plataners». Un pol·len que suposa el 25 per cent dels afectats per aquestes al·lèrgies.
Les més freqüent és la de gramínies (50 per cent), que arriba al seu punt fort entre els mesos d’abril i maig. Tot i que si mirem l’agressivitat, la més preocupant és la de parietària, que afecta el 20 per cent dels al·lèrgics al pol·len.
Belmonte explica els motius: «És una herba molt petita, però que està arran de nas, per això és tan agressiva». Girona és dels llocs on més incidència té la parietària.

Comentaris
To Top