Ciutat

L’oposició veu electoralista i insuficient la congelació d’impostos

El ple municipal, reunit aquesta tarda / LLUÍS FRANCO

L’oposició ha qualificat la proposta de congelar les ordenances fiscals pel 2019 d’electoralista i insuficient. Els vots de l’equip de govern han permès que avui el ple de l’Ajuntament hagi donat llum verda a mantenir intactes els impostos, taxes i preus públics per l’any que ve, després d’haver realitzat modificacions en els exercicis anteriors. Les crítiques han tornat a fer-se veure.

Un dels grups més discrepants ha estat el de Ciutadans. El regidor José Luis Fernández ha assenyalat que en la reforma de les ordenances respon a la “proximitat” de les eleccions municipals de 2019. Sobre el contingut, ha posat de relleu que no es redueix cap impost. “No hi ha cap mesura positiva per la nostra ciutat”, ha assenyalat.

Així mateix, el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha insistit també la modificació té un tarannà electoralista. “La mostra és que ara es congela la pressió fiscal per un motiu polític. L’any que ve hi ha eleccions municipals”.

D’altra banda, des del PSC han criticat que el superàvit de més de 28 milions d’euros del 2017 no hagi servit per baixar les taxes. El portaveu socialista Josep Ayuso ha parlat de “pressió fiscal” i ha posat sobre la taula l’estat del teixit empresarial de la ciutat. “Estem perdent competitivitat”, ha lamentat el líder socialista, que ha demanat “anar més enllà” en la modificació. També en la mateixa línia, el PP ha parlat “d’error del Govern”: “Els diners estan millor a la butxaca dels contribuents que no en l’Ajuntament”, ha sentenciat el regidor popular, Esteban Gesa.

Defensa del Govern

L’equip de Govern ha defensat la congelació pel 2019 i ha reivindicat la pujada impositiva dels anys anteriors per augmentar el pressupost des del 170 als 200 milions d’euros anuals. El tinent d’alcalde de l’Àrea Social, Joan Berlanga, ha explicat que això ha permès mantenir preus i ajudes socials.

El regidor d’Economia, Juli Fernàndez, ha reivindicat la congelació i ha donat una segona lectura a la baixada en els impostos que se li ha reclamat. “Vostès volen reduir els impostos. Això vol dir deixar de fer despeses“, ha assenyalat el segon tinent d’alcalde.

Per la seva banda, la regidora de Promoció de la Ciutat, Marisol Martínez, ha assegurat que el govern local s’ha proposat “reforçar el comerç” amb el Pla de dinamització de la ciutat.

Canvis mínims i cap a l’alça

L’Ajuntament ha congelat els impostos, les taxes i preus públics de cara al 2019. 24 ordenances queden sense modificació, mentre que 14 sí que experimenten un canvi rellevant.

Entre les modificacions que ha realitzat l’equip de govern es troba l’IBI, que es modifica per a les famílies nombroses. A banda s’introdueix una bonificació del 95% als immobles en els terrenys municipals d’ús agrari. Un altre dels canvis rellevants fa referència a la zona blava. Els vehicles elèctrics i híbrids, que fins ara tenien una bonificació a la meitat del preu, ara passaran a comptar amb la gratuïtat. Això sí, limitada a dues hores.

Pel que fa a la construcció, que s’està reactivant a la ciutat, l’Ajuntament vol fomentar trobar una vida a les zones industrials en desús. Per això s’aplicarà una bonificació del 95% en l’Impost de Construcció i Instal·lacions d’Obres.

Comentaris
To Top