Ciutat

Sabadell commemora l’1-O

4000 mil persones han participat en els actes d’homenatge al referèndum de l’1 d’octubre del 2017

Col·locació de la placa commemorativa a l'escola Nostra Llar / Óscar Espinosa

Demà farà un any de l’1 d’octubre. Aquell dia, milers de sabadellencs i sabadellenques van participar en el referèndum per la independència de Catalunya i en els seus preparatius. A la memòria queden les càrregues policials de l’escola Nostra Llar, on la Policia Nacional va entrar de forma violenta en busca de les urnes. Un any després, 4000 persones – segons l’organització – han volgut homenatjar aquella jornada.

Els actes han començat aquest migdia amb la col·locació de les plaques commemoratives als diferents centres de votació d’aquell dia. “Aquí vam votar, aquí vam guanyar”, s’hi podia llegir en les plaques. L’última en ser col·locada ha sigut la de l’escola Nostra Llar, on la Policia Nacional va actuar amb més contundència el passat 1 d’Octubre. Allà s’han congregat cap a les 18.00 h les diferents columnes de gent que venien d’altres escoles.

Amb el lema “no van passar”, s’ha produït el primer gran acte de la jornada d’homenatge.  Batucades, càntics, col·locació de banderoles per l’alliberament dels presos i diferents parlaments han sigut els protagonistes. En un pis situat al costat de l’escola s’ha improvisat un escenari. Des d’allà, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha llegit una carta de Jordi Cuixart que recordava els esdeveniments. “A Lledoners, tancant els ulls, veig la dignitat de tots vosaltres defensant la Nostra Llar”, deia Cuixart a la missiva. La carta era molt dura amb les càrregues policials d’aquell dia, i les considerava d’una “violència injustificada”.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri / Óscar Espinosa

Cesc Esteve, membre del CDR que s’enfronta a 2 anys i mig de presó per bloquejar l’accés al Tribunal Superior de Justicia el passat febrer, també ha intervingut. El jove ha demanat l’alliberament dels presos i les preses polítiques, i ha denunciat la seva situació, ja que considera que va ser “una detenció aleatòria”. Ha finalitzat la seva intervenció recordant l’actuació dels Mossos d’Esquadra ahir a Barcelona, quan van carregar contra els CDR que es manifestaven contra la concentració  de la policia espanyola.

L’ambient ha sigut festiu, i s’han produït diferents càntics com “vam votar”, “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”, o “els carrers seran sempre nostres”. També s’ha repartit entre els manifestants una pancarta a doble cara; en un cantó s’hi podia llegir “dónde estarán las p__as urnas”, i a l’altre, #lesteniemnosaltres.

Marxa de Torxes i cremada de la gàbia

 Després de l’acte a la Nostra Llar, s’ha iniciat una manifestació que s’ha dirigit cap a la plaça Marcet. Allà ha començat una marxa de torxes que ha baixat fins la plaça del Doctor Robert, on s’han realitzat els últims actes. Col·locats en fileres molt ben sincronitzades, la marxa ha anat baixant amb diferents càntics.

La marxa de torxes / Óscar Espinosa

Al passeig de la Plaça Major s’ha fet una estelada amb les torxes. Hi havien 4 fileres per representar les barres vermelles, i al final, un grup de gent que han representat el triangle amb l’estrella. A la plaça del Doctor Robert els esperava l’escenari i una gàbia amb les fotos dels diferents presos polítics. El primer acte simbòlic ha sigut simular l’alliberament d’aquests. Un grup de persones ha tret les fotos, i, a continuació,  han calat foc a la gàbia.

Parlaments i vídeos per rematar l’acte

 L’acte central ha sigut davant de l’Ajuntament. El primer en pujar a l’escenari ha estat el cantant Francesc Ribera “Titot”. Per a ell, el millor de l’1 d’octubre va ser la mobilització popular. “Vam avançar, perquè el poble ho va fer possible”, deia. “Hem d’obligar els partits a complir amb el mandar de l’1 d’Octubre”, rematava.

Seguidament ha pujat la Xus Merino, del CDR de Sabadell. L’activista s’ha mostrat molt dura i decebuda amb la classe política, ja que considera que “no estan disposats” a complir amb el mandat popular. “El president Torra ens crida a la mobilització, però els Mossos fan el que van fer ahir”, deia Merino.

Xus Merino, membre del CDR de Sabadell / Óscar Espinosa

Àngels Folch, de l’ANC, també s’ha mostrat crítica amb la situació política. “No estem disposats a deixar-nos prendre el pèl, estem disposats a patir el que faci falta per aconseguir l’objectiu”, deia Folch. Per a ella, ja “hi ha una majoria”, i el seu objectiu és aplegar a més gent. “Vam guanyar”, assegurava l’activista. De l’ANC també ha participat, Marina Morera i Busqueta, membre del secretariat nacional. Morera ha assegurat què, “només amb la república”serà possible alliberar els presos polítics. També ha sigut crítica amb l’actuació dels Mossos ahir a Barcelona, i ha criticat al govern per “autoritzar” la manifestació “dels policies que ens van venir a atonyinar”.

“Som el somni d’un poble despert que lluitarà per fer-lo realitat”, començava Teresa Mira, presidenta d’Òmnium Cultural a Sabadell. Mira també ha criticat als Mossos, i ha assegurat que l’1 d’octubre “durarà fins que el poble català sigui lliure”. “Que ningú abarateixi el seu resultat”, assegurava la presidenta de l’entitat a Sabadell.

L’acte ha finalitzat amb la projecció de dos vídeos relacionats amb l’1 d’Octubre, un d’ells amb imatges de la repressió viscuda a l’escola Nostra Llar. Demà continuaran els actes, que conclouran amb la manifestació a Barcelona. El CDR de Sabadell ha convocat una mobilització per aquest dilluns. “Anirem a caçar bolets”, diuen en un tuit en el que criden a reunir-se a l’Alcampo de Sant Quirze cap a les 8.00 h del matí.

Comentaris
To Top