Ciutat

Sabadell, la Manchester catalana

Una filatura. A Sabadell hi havia en aquella época més 3000 telers

Sabadell va ser durant molts anys una ciutat capdavantera en el sector tèxtil. Els anys 50 aquesta indústria va arribar a cotes molt altes, amb una producció intensa, per davant de moltes altres ciutats tèxtils d’Europa i del món. La ciutat va créixer demogràficament, urbanísticament i aquest documental, tot i ser un document propagandístic del règim franquista és una bona mostra del nostre passat. 

Les imatges pertanyen al fons documental de NO-DO i es pot trobar a l’Arxiu Històric de la ciutat. S’hi pot veure el procés que seguia la llana, des del seu origen, fins a convertir-la en el producte ‘estrella’ de la indústria tèxtil sabadellenca, el ‘panyo’. Es veuen algunes de les principals fàbriques de la ciutat, Cal Marcet, l’Artèxtil, les grans superfícies de telers, però també la vida a la ciutat.

Des d’una Rambla plena de gom a gom, al Mercat Central, la tradicional missa a la Salut i també alguns paisatges urbans ja desapareguts com les palmeres que hi havia just on ara hi ha la plaça del Dr. Robert. Es tracta d’un testimoni gràfic, curiós i interessant que s’ha de veure amb els ulls d’un sabadellenc/ca que mira la seva ciutat a través de la història.

Comentaris
To Top