Oci i cultura

Així són ‘3 Minutes to Midnight’ i ‘Sold O2ut’, dos videojocs ‘indie’ que es gesten a Sabadell

Una imatge de '3 Minutes to Midnight' i una de 'Sold O2ut' / CEDIDES

Una aventura point and click en la tradició dels clàssics de LucasArts i un beat’em up frenètic a un món en decadència. A Sabadell es desenvolupen al mateix temps dos videojocs indies molt prometedors, 3 Minutes to Midnight Sold O2ut. En parlem amb els seus creadors per saber-ne més d’aquestes dues obres interactives.

‘3 Minutes to Midnight’: L’esperit juganer de ‘Monkey Island’ reviu a Sabadell

Entre les palmeres i els troncs que formen una tanca, s’intueix una forma enorme: és un cap de mico monstruós, terrible, alt com un edifici. Quan el pirata Guybrush Threepwook la mira, però, la despatxa amb un “oh, és el segon cap de mico més gran que he vist”. És una de les seqüènci- es més recordades pels fans de l’aventura gràfica The Secret of Monkey Island, i encapsula l’esperit juganer i esvalotat que el sabadellenc Jan Serra vol reviure amb el seu proper videojoc, 3 Minutes to Midnight.

“Vaig créixer amb els jocs de LucasArts, com els Monkey Island o Day of the Tentacle, i vull crear-ne un que et faci viure aquelles mateixes sensacions”, explica Serra des de l’oficina de Scarecrow Studio, a Sabadell. 3 Minutes to Midnight beu de la tradició del point and click –un gènere clàssic de la història del videojoc molt centrat en la història i en puzles basats a combinar objectes de forma creativa–, però l’actualitza per fer-ho atractiu per al jugador del 2019.

La seva principal arma és que entra pels ulls: el món de 3 Minutes to Midnight et trasllada a l’imaginari dels EUA als anys 40, amb pin-ups d’estètica rockabilly, dinners de carretera i paranoia de la Guerra Freda. Per aquest món –obra, en bona part, de l’il·lustrador David Puerta– transita la Betty, una jove mecànica que haurà d’embarcar-se en una aventura en què trobarà un poble desmemoriat, mares amb triple personalitat i esquirols mafiosos.

Els videojocs han estat sempre un amor per a Serra, però aquest és el primer que dissenya: des de fa 15 anys, l’empresari s’havia dedicat a l’enginyeria, creant màquines per a la fabricació de cotxes. “És un mercat molt exigent, amb molt estrès, i fa un parell d’anys vaig tenir un problema mèdic a causa d’això”, recorda. El metge li va recomanar que fes alguna cosa per distreure’s de la feina, i va començar a escriure.

“Un dia va sortir aquesta història, i em vaig replantejar la meva trajectòria: vaig decidir que el relat de la Betty s’havia de fer realitat en una aventura gràfica”, explica. Aquella llavor ha motivat un procés que ha estat de constant aprenentatge per al sabadellenc. Es va rodejar d’un bon equip: a més de Puerta, a Scarecrow Studio treballen Pavlina Kacerova (màrqueting), Daniel Peña (art), Julen Diéguez (programació) i Jorge Bompart (animació). Junts s’afanyen per polir un joc que ja aixeca expectació entre els fans de les aventures gràfiques d’arreu del món.

  • 3 Minutes to Midnight està previst per sortir a finals d’aquest any per a PC, Nintendo Switch, Xbox One i PlayStation 4. Podeu reservar el joc a la botiga digital Steam des d’aquest enllaç: 3 Minutes to Midnight a la Steam Wishlist

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

‘Sold O2ut’: On l’oxigen és un bé de luxe i les flors neixen al desert

El desert d’Atacama, a Xile, és dels més àrids del planeta, però cada cert temps es transforma en un paradís de colors. L’arribada del Niño, un fenomen meteorològic que afecta grans àrees al Pacífic, fa sorgir tota mena de flors: les seves llavors esperaven contra tot pronòstic sota la sorra, el vent i la calor. “Si una flor pot créixer al de- sert, també nosaltres podrem –amb perseverança– aconse- guir el somni de guanyar-nos la vida amb la nostra passió”. Parla Julien Gatumel, guionista i artista a Sandbloom Studio, un petit estudi de desenvolupament de videojocs nascut a Sabadell que agafa el nom d’aquest miracle natural.

Al costat de Gatumel seu un altre dels sis membres de l’equip –l’Oriol Sanz, programador–, i al fons s’intueix un pòster gegant del joc que estan desenvolupant: Sold O2ut. És un beat’em up cooperatiu: dos jugadors avancen per un escenari, fent front plegats a onades d’enemics cada cop més forts. “Volíem una sensació de colegueo; pots llençar els dolents al teu company com si fossin pilotes de voleibol”, explica Sanz.

A més de la mecànica cooperativa, el nucli del joc rau en la seva narrativa de ciència-ficció distòpica. “Els protagonistes són un grup de Robin Hoods que viuen refugiats d’una guerra bacteriològica, en un món on l’oxigen s’ha transformat en un bé de luxe”, explica Gatumel. D’aquesta premissa surt un relat ple d’acció al voltant d’una conspiració governamental i un secret que podria sacsejar el món.

Sold O2ut va quedar finalista als Premis Playstation Talents, i ara els creadors busquen editor i finançament per a l’any de desenvolupament que falta. Gatumel, Sanz i dos amics més –Joan Aparicio i Jonathan Hortelano– van començar el projecte el 2016, després de conèixer-se a un màster de creació de videojocs a la UAB.

“Vam veure que treballem bé com a equip, i en acabar el màster vam voler fer quelcom nostre”, recorda Gatumel. Poc després sumaven a l’equip a l’Alfonso Jerez i la Beatriz Blanes. Ara combinen Sold O2ut amb projectes per a tercers, com apps educatives o jocs per a entitats de Salut. “Va arribar un punt en què ens vam haver de plantejar ‘volem fer només un joc o viure d’això?’”, apunta Sanz. La resposta és anar a poc a poc, però amb la missió clara: no obliden que una flor pot néixer fins i tot al desert d’Atacama.

Comentaris
To Top