Ciutat

L’agència dels viatges malson

L’empresa Moment Feliç Viatges de Sabadell acumula desenes de denúncies per estafa

Mai el nom d’una empresa havia resultat tan paradoxal. L’agència sabadellenca Moment Feliç Viatges, associada a Nautalia, ha estat un motiu de malson per a desenes de persones des de fa anys. Nou dels presumptes afectats van decidir fa uns mesos portar la responsable de l’empresa, Fátima G., als tribunals. Tot i que no esperen recuperar els diners, asseguren que volen “fer justícia”.

Entre els demandants, cada cas és un món. Hi ha nuvis que han viscut una lluna de mel per oblidar; amb vols canviats, excursions cancel·lades i hotels que feien feredat. Hi ha famílies que han hagut de viatjar a l’estranger sense garanties d’allotjament, o amb canvis d’última hora en els bitllets que els obligaven a viatjar per separat. O parelles que han perdut els seus estalvis per a les vacances i ara se senten totalment estafades i abandonades per l’empresa en qui havien confiat.

La lluna de mel de l’Ester i el Santi, per exemple, va ser un despropòsit rere l’altre. A més de viure de prop els terribles incendis que van arrasar el parc natural de Yosemite (Estats Units) l’estiu del 2018; també van haver de batallar amb la presumpta estafa de Moment Feliç Viatges. Hotels que va passar de cinc a dues estrelles; un cotxe prou gran per encabir totes les maletes que va acabar empetitint, una excursió a Alcatraz cancel·lada sense raó, canvis de vols per un overbooking inexistent…

“Tot això ens ha suposat un desemborsament de diners bastant elevat, ansietat i nervis durant el viatge, i una decepció molt gran que a dia d’avui continuem pagant…”, explica l’Ester. A més dels 4.555 euros que costava el viatge de 15 dies (i que a l’agència va costar molt menys, gràcies als canvis d’última hora), la parella va haver de gastar 1.299 euros de més que Moment Feliç Viatges mai ha volgut pagar.

En total, els nou demandants i les seves famílies reclamen uns 20.000 euros a Moment Feliç Viatges, entre els diners perduts, els que van haver de pagar d’extra, i reclamacions per danys i perjudicis. Fàtima G., per la seva banda, explica al D.S. que aquests casos puntuals van ser errors i que en cap cas deu més de 6.000 euros a ningú. “He pogut cometre errors, però mai he estafat”, assegura, “la majoria dels meus clients estan contents amb mi”.

A Internet, de fet, els comentaris positius i els negatius sobre l’empresa se solapen. “Vam contractar la nostra lluna de mel amb aquesta agència, i la veritat és que genial”, diu un tal Sergio Giménez. “Demano, si us plau, que eliminin a aquesta persona d’aquesta web de noces [Bodas.net], ja que és una mentidera i té ja diverses denúncies posades”, comenta una tal Cristina.

El cert però, és que els nou casos que han arribat fins ara als jutjats no són els únics. Aquest diari ha pogut contactar amb set persones més a qui haurien enganyat, i que no formen part de la demanda. Aquestes, al seu torn, descriuen situacions que afectarien més d’una trentena de persones del seu entorn.

“Jo calculo que hi ha, com a mínim, 120 afectats”, explica J. F., un dels afectats, que ha encapçalat la demanda col·lectiva i que coneix desenes de persones que asseguren haver patit la presumpta estafa, però que han decidit no denunciar. “Molta gent no tira endavant amb la demanda”, diu J. F., “els fa por, pensen que serà car o consideren que per uns centenars o milers d’euros, no val la pena anar més lluny”.

Aquest mitjà ha pogut conèixer, per exemple, el cas de vint persones que l’agost del 2017, dos dies abans de viatjar cap a Nova York, van descobrir que l’hotel de Manhattan on s’havien d’allotjar no estava reservat. Havien pagat feia mesos 3.000 euros per als bitllets i l’hotel, i en el darrer moment van haver de gastar uns 1.000 euros més per família per poder dormir en un hotel molt pitjor a Brooklyn. Moment Feliç Viatges mai els va tornar els diners de l’hotel ni es va fer càrrec de les noves despeses.

Els proveïdors també es queixen

També hi ha afectats que no són clients, sinó proveïdors de Moment Feliç Viatges. Segons ha pogut saber el D.S., Fàtima G. ha tingut problemes amb operadors, hotelers, restauradors i guies a països de l’Àfrica, Àsia, Amèrica i Europa. Molts, expliquen alguns clients, ja no volen treballar amb la seva empresa. “És una estafadora. Aprofita que pot pagar amb molts dies de marge a alguns proveïdors, i després no ho fa. O fa reserves que després no paga. O força que el client pagui”, explica una afectada, que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

“A mi em deu gairebé 3.000 euros”, explica Adil, un restaurador del sud de França, “aquesta dona es va plantar amb un munt d’avis i àvies al meu restaurant i els vam servir quatre àpats. Em va dir que em faria una transferència però mai m’han arribat els diners i ja no em contesta les trucades. Als amos de l’hotel del poble també els deu diners”. L’Adil ha posat una denúncia a França, però no creu que en tregui gaire. “Jo ja ho he pagat, però no sé perquè la transferència no li arriba”, s’excusa Fàtima, “no tinc cap deute a França. Els diners van sortir del meu compte”.

Segons fonts consultades per aquest diari, Moment Feliç Viatges deuria també uns 23.000 euros a una important operadora de viatges amb seu a les Illes Balears, però aquest punt no ha pogut ser comprovat de primera mà. A Sabadell, Fàtima G. també ha tingut problemes: segons ha pogut comprovar el D.S., la seva empresa encara deu diversos mesos de lloguer de l’oficina on fins a l’estiu estava ubicada l’agència, al carrer de Gràcia.

Un afectat va fer aquesta fotografia en una comissaria de Nova York, abans de posar una denúncia contra Fàtima G. / CEDIDA

També Nautalia, l’empresa que fins al setembre cedia nom, marca i serveis a Moment Feliç Viatges denuncia que no han cobrat diverses partides. L’empresa de Fàtima G. constava fins aquest estiu com a associada d’aquesta important companyia turística, però Nautalia va decidir trencar el contracte “després de rebre queixes d’alguns proveïdors i clients, i de veure que es feien coses que no ens agradaven”.

En declaracions de l’empresa a aquest mitjà, Nautalia assegura que ha demandat Fàtima G. i la seva empresa i que, a més, li han retret l’ús de la marca Nautalia després d’haver trencat relacions. Fàtima nega tant que hagi estat demandada com que hagi fet servir mai la marca de Nautalia fora del conveni. Tot i que hi ha documents que ho desmenteixen. “De fet, ara ens estan tornant a contactar per treballar de nou amb nosaltres”, assegura Fàtima G.

“El nostre era un acord purament comercial, la responsabilitat legal del que faci cadascú és de cada part”, afegeixen des de Nautalia, “està clar que han fet males pràctiques i que han utilitzat la nostra marca de manera il·lícita i per a activitats fraudulentes, però això ho haurà de dictaminar un jutge”. L’empresa no ha volgut quantificar l’import que deuria la presumpta estafadora.

Actualment, l’empresa Moment Feliç Viatges resta inactiva, però no tancada. Fàtima G., per la seva banda, ha seguit treballant des de l’estiu en el sector, a través de dues altres empreses. Ambdues, propietat dels seus familiars: Viajes World Frank SL, a nom del seu marit; i Viajes y Cruceros SL, propietat de la filla. Fàtima nega cap vincle entre les empreses i atribueix les queixes a un complot. “He organitzat molts viatges. I sí, algun pot sortir malament. Però això és massa”, diu plorosa, “fins i tot m’han amenaçat i extorsionat. Volen enfonsar-me, però no ho aconseguiran”.

Comentaris
To Top