Diners

Oliu critica que “la inseguretat jurídica” danya la banca

Josep Oliu a la junta d'accionistes / D.S.

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha criticat avui les sentències judicials que han afectat en l’últim any al sistema financer espanyol en considerar que danyen la reputació de la banca i perjudiquen el marc de seguretat jurídic espanyol.

Durant la seva intervenció en la junta general d’accionistes de l’entitat, Oliu ha denunciat la “creixent impressió d’inseguretat jurídica derivada de certes resolucions judicials que han repercutit molt negativament no només sobre la cotització i els resultats de les entitats financeres, sinó també sobre la seva reputació davant la societat espanyola”.

Com a exemple, Oliu ha recordat el debat provocat sobre la possible retroactivitat de l’Impost d’actes jurídiques documentades en les escriptures de préstecs amb garantia hipotecària. “Va impactar directament en la cotització, però també injustament, un cop més, en la reputació de les entitats financeres”, ha assegurat.

Un altre exemple són les incerteses generades per la possible revisió de l’índex IRPH en els préstecs hipotecaris pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea. “Les anàlisis interessades sobre una possible sentència futura causen danys econòmics i de reputació de difícil reparació i també perjudiquen el propi marc de seguretat jurídica espanyol”, ha destacat.

Per aquest motiu, va reclamar “uns marcs jurídics i polítics estables”, que permetin desenvolupar amb seguretat la seva seguretat i eficàcia.

Un any “singular”

El president del Banc Sabadell ha admès que l’exercici 2018 ha estat un any “singular”. Tot i això,ha afegit que l’entitat financera està situada en la “senda correcta per a assolir els objectius financers fixats per al 2020, comptant amb un millor perfil de risc”.

Oliu ha reconegut avui que l’evolució de l’acció de l’entitat ha estat marcada per una alta volatilitat, que “s’ha vist impactada tant pels resultats de la nostra filial TSB, com per raons exogenes de l’entorn”.  Precisament, avui els mercats han tornat a castigar avui l’entitat financera. Al tancament de l’Ibex-35, el valor de l’acció havia caigut un 1,69%, situant el títol a 0,87 euros. Segons els analistes, aquesta caiguda estaria provocada pels rumors de fusió amb Bankia. Ahir en una trobada periodistes, Oliu va assegurar que “no estava sobre la taula”, tot i que no va acabar de descartar-ho.

En aquest sentit, l’entitat posarà els seu focus estratègic en la “millora de l’eficiència i un cost de risc adequat al model de negoci per a assolir una rendibilitat per sobre del cost de capital”.

Pel que fa al TSB, Oliu ha assegurat que “no es van produir incidents ni en la migració de dades ni en la integritat dels mateixos”. En canvi, segons el president del Banc Sabadell, es va generar “una crisi mediàtica derivada en gran part de l’efecte de les xarxes socials, procés que ha provat costos addicionals procedents dels casos de frau”. Una vegada normalitzada la situació, la línia prioritària és “reconstruir el llegat de TSB”. En aquesta nova etapa, assumirà el lideratge una nova CEO, Debbie Crosbie, que farà front un nou pla estratègic i de negoci.

Dividend 0,03 euros

A la junta s’ha aprovat l’aplicació del dividend de 0,03 euros per acció corresponent a l’any passat. El passat 1 de febrer, coincidint amb la presentació dels resultats de 2018, aquest banc ja va anunciar que, a més del dividend de 0,02 euros per títol pagat a compte dels guanys de 2018, distribuiria un dividend complementari de 0,01 euros bruts per acció, que s’abonarà a partir del 5 d’abril.

També s’ha aprovat la reelecció de Josep Oliu, David Vegara i María José García Beato com a consellers executius. L’exsecretari d’Estat d’Economia David Vegara va ser designat responsable de riscos del Banc Sabadell el passat 1 de febrer. Oliu, president de l’entitat, renovarà com a conseller executiu en aquesta junta.

També està previst que es reelegeixi com a consellers independents a José Javier Echenique, Autora Catà, José Ramón Martínez Sufrategui.

Comentaris
To Top