MONTCADA

Montcada recorda les 173 víctimes del tren

Les autoritats fan l'ofrena floral al monòlit / X.O.

Més d’un centenar de persones han homenatjat a les 173 víctimes del tren de Montcada i Reixac. L’acte estava emmarcat dins de les VI Jornades del Soterrament i ha comptat amb un minut de silenci en record de les víctimes, una ofrena floral al monòlit, una actuació musical a càrrec dels musics montcadencs Mariona Grau, Marta Rodríguez i Josep López, i una actuació dels castellers de Montcada. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la Delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, també han estat presents.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, ha agraït la lluita de la plataforma Tracte Just, Soterrament Total!, que ha aturat la seva activitat per falta d’un relleu al seu secretariat, després que Ramón Bueno i Antoni Mollet deixessin el seu càrrec. “Tota la ciutadania està en deute, després de tots aquests anys de compromís i lluita”, assegurava Campos, i afegia que “sense la Plataforma no estaríem en el punt on estem ara, en moments que ningú tirava del carro, ells ho feien”.

En el seu parlament, Campos també ha exigit que es compleixi amb el soterrament. “Demano a totes les institucions aquí presents, que no s’oblidin del seu compromís i que hi dediquin tots els seus esforços”, deia. L’alcaldessa també ha lamentat la barrera que suposen les vies per la cohesió del municipi. “És una ciutat que creix, però malauradament és un municipi esquarterat i estigmatitzat; víctima d’unes vies del tren i unes infraestructures que separen uns veïns dels altres, i que fracturen l’esperit de cohesió”, assegurava Campos.

Sobre el futur del soterrament, l’alcaldessa ha explicat que el projecte va avançant a “bon ritme”, i ha assegurat que hi ha esparança, “però no s’ha de confondre amb triomfalisme”.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos / X.O.

“Demanem disculpes pels anys que heu estat esperant”

 Cunillera ha sigut la primera representant del govern espanyol que ha participat en aquest acte, després de sis anys. La Delegada del Govern ha demanat disculpes pels anys d’espera i ha mostrat el compromís del govern en tirar endavant el projecte. “Tenim una obligació i una responsabilitat que complirem; demanem disculpes pels anys que heu estat esperant”, ha assegurat Cunillera.

“Aquesta infraestructura és un deute que tenim totes les administracions, però en concret la que jo represento”, ha dit la Delegada del Govern, que ha lamentat que les 173 víctimes són “173 fracassos” de l’administració.

Cunillera ha demanat col·laboració a la Generalitat per treballar les infraestructures que calguin al territori, i ha defensat la voluntat de diàleg del govern espanyol. “Quan hem treballat conjuntament, hem desencallat temes obsolets; temes que ens interpel·len a tots”, defensava la Delegada del Govern.

La Delegada del Govern Espanyol, Teresa Cunillera / X.O.

“Fa massa anys que s’hauria d’haver fet”

Calvet s’ha mostrat crític amb l’estat i ha denunciat el retard amb el soterrament. “Aquest acte serveix com a avís i com a reivindicació d’un soterrament que fa masses anys que s’hauria d’haver fet”, ha assegurat el conseller de Territori. Calvet ha defensat que la Generalitat “no ha dubtat mai sobre el soterrament”, i ha explicat que l’any 1990, es va fer una reserva de sòl per dur-lo a terme. “29 anys després; 173 víctimes després, seguim esperant que es facin uns treballs que són de justícia”, denunciava el conseller.

Calvet ha assegurat que el soterrament és un “tema de país” i que està “al capdamunt dels greuges en infraestructures”. “Durant anys hem denunciat el malbaratament de recursos en projectes que no tenen cap retorn econòmic ni social”, assegurava el conseller de Territori.

Calvet també ha mostrat preocupació amb el futur del soterrament. “L’any passat pensàvem que ho teníem a tocar, que en dos anys començarien les obres al primer trimestre de 2020, tal i com s’havia compromès el Ministeri de Foment. Ara no sabem que passarà”, assegurava el conseller.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet / X.O,

Comentaris
To Top