DS MOTOR

Els caba, carrossers

Caba Carrosser

[Manel Camps Bosser]

Ara fa cent anys, Salvador Caba i Valls, de Sant Llorenç Savall, va obrir a la Creu Alta un petit negoci dedicat a la reparació de carruatges i la construcció de carrosseries d’automòbils i camions, els primers que circulaven per Sabadell. Caba havia après l’ofici al taller de construcció de carros de Josep Alari i en diversos artesans carrossers d’Igualada, Vilafranca del Penedès i Barcelona, de manera que quan es va posar per ell amb la raó Carruatges i Carros Salvador Caba ja era un expert carreter i constructor de carruatges, a més de mecànic, carrosser i caixista.

El taller, obert al número 84 del carrer Nou, va tenir molt èxit i aviat es va fer petit, raó per la qual Salvador Caba va haver-lo d’ampliar en dues ocasions, primer en un local del carrer del Montseny, números 14 i 16, i, anys més tard, en una altra nau del carrer de Llevant, número, 87. Casualment, avui, ambdós edificis s’estan enderrocant per construir-hi habitatges nous.

Pere Caba i Bedós

Pere Caba i Bedós / CEDIDA

El 1928 es va incorporar al negoci el seu fill gran, Salvador Caba i Bedós, i, després de la Guerra Civil, el fill petit, Pere, que, adolescent encara, ja havia treballat amb el seu pare a l’aeroport de Sabadell com a planxista dels avions republicans que s’hi muntaven. Aleshores, a Sabadell hi havia una desena de constructors de carruatges i carrossers. A partir del 1944, però, el fill gran es va voler establir pel seu compte. Pere Caba i Bedós va quedar-se al negoci familiar amb el seu pare i fundador de la nissaga, al costat del qual va aprendre l’ofici de carrosser. Amb el pas del temps, seria ell qui assumiria també la direcció i la continuïtat de l’empresa.

Anunci del 1928

Anunci del 1928 / CEDIDA

Els Caba van ser pioners a oferir un servei integral de planxa, mecànica tapisseria i pintura, però mai van deixar la planxisteria artesanal que tant renom els havia donat entre els col·leccionistes de la ciutat i rodalies com a especialistes en la restauració de cotxes antics.

En la seva millor època, van arribar a tenir cinquanta treballadors en plantilla. Al taller es dissenyaven i construïen carrosseries per a automòbils, camions –fonamentalment de la indústria tèxtil–, autobusos urbans i autocars per a empreses de transport discrecional de viatgers. Els clients eren majoritàriament, de Sabadell i comarca, però també n’hi havia de Barcelona i d’altres ciutats catalanes, perquè el taller gaudia de fama i prestigi, no només a la nostra ciutat sinó també a fora.

Coincidint amb el cinquantenari de Carrosseries Caba, i seguint l’exemple del pare i de l’avi, es va incorporar al taller, el primogènit del Pere, i, dos anys més tard, el seu segon fill, Pere, que amb el seu germà Josep Maria, van encarnar la tercera generació dels Caba carrossers i mecànics. Com havia passat abans, el pare va ensenyar els fills. Avui, el més jove, Pere Caba i Galinsoga, besnet del fundador, personifica la quarta generació dels Caba carrossers i continua la tradició del negoci familiar. Un negoci que ja fa anys que es va ampliar amb la concessió d’automòbils de la marca sueca Volvo per a Sabadell i Terrassa.

Comentaris
To Top