DS MOTOR

Febre Sostenible

El BMW i3, un vehicle 100% elèctric
L’interior del BMW i3, amb un disseny innovador i amb un control totalment electrònic / ÓSCAR ESPINOSA

Pot semblar una utopia, però el futur del motor passa per l’elèctric. D’aquí a tan sols una dècada, segons les previsions de les grans companyies automobilístiques,  els carrers aniran plens de vehicles sostenibles. Les dades apunten ja a un ascens fulgurant dels models híbrids, elèctrics i GNC (gas natural comprimit). Són els primers símptomes que les polítiques bel·ligerants anticontaminació i d’incentius comencen a generar efecte entre la ciutadania.

El primer trimestre del 2019 marca un rècord en la venda de  vehicles de baixes emissions a Sabadell. Segons les dades oficials, se’n van matricular 151 en els primers tres mesos de l’any, respectivament, sent un 11,5% dels registres. Al conjunt del Vallès Occidental, van ser 557 (un 12,3% del total). La dada, un registre mai vist abans, consolida una tendència creixent des del 2016: les matriculacions de vehicles híbrids, GNC i elèctrics s’ha triplicat en tres anys (+228,26% a Sabadell i +196,28% al Vallès).

Dins d’aquest gran grup, els turismes elèctrics encara estan lluny de ser el gran grup de xifres (un 9,9% de les vendes dels sostenibles a Sabadell). S’imposen amb claredat entre les preferències dels conductors els híbrids de benzina –un 72,9%– i també un tercer agent, que ha pres especialment pes en els darrers anys: els GNC i els híbrids de gas, que ja suposen un 14,6% del total de vendes. “Estem notant l’augment de l’interès en els conductors”, explica Daniel Serena, responsable comercial del Grup Moventia, que apunta que existeix una cursa entre les grans empreses automobilístiques per ser la referència en un mercat creixent. “Les marques van boges per veure qui és el primer”, assenyala i apunta que en la seva xarxa de concessionaris ja no poden demanar models d’Smart no elèctrics i que Mercedes ha realitzat un pla per electrificar deu models fins al 2025.

Aposta clara de les marques

Com Mercedes, totes les grans cases de l’automoció han accelerat els seus processos d’electrificació. De cara als propers anys, els concessionaris esperen grans remeses de vehicles elèctrics, mentre els experts coincideixen que l’híbrid serà una transició breu per una gran revolució en la mobilitat.

La darrera gran corporació a afegir-se a la voràgine de l’elèctric ha estat Volkswagen. El gegant alemany ha pitjat l’accelerador: tot just fa unes setmanes va anunciar que construirà, en un macropla fins al 2028, 22 milions de vehicles elèctrics, a raó d’uns 2 milions i mig per exercici. La decisió afecta directament a la seva marca espanyola, Seat, que llançarà una ofensiva elèctrica sense precedents: sis nous models electrificats, entre els quals hi ha el model El-Born, que sortirà a la venda el 2020 [més informació a la pàgina 7 d’aquest suplement].

Més autonomia, menys preu

L’atractiu dels vehicles sostenibles ha guanyat terreny per les restriccions per contaminació a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i perquè els models elèctrics han millorat en autonomia. Segons un informe de la consultora Wisdom Tree, en sis anys de recorregut dels elèctrics, la mitjana de quilometratge amb una càrrega completa s’ha duplicat: de 137 quilòmetres de mitjana l’any 2013 als 322 d’enguany. Aquest avantatge, juntament amb els incentius als peatges, aparcaments públics i l’augment de punts de recàrrega, han fet que es guanyi atractiu. Els preus també estan democratitzant progressivament un mercat fins ara exclusiu. D’entre els models disponibles al país, es poden trobar gammes de luxe, com els Tesla –des de 113.780 euros, el model S100D–,  però també hi ha opcions molt accessibles, com l’Smart EQ Fortwo (des de 23.585 euros). Preus que ja prometen més i que faran repensar a més d’un.

/ GREMI DEL MOTOR

“L’objectiu dels vehicles és l’elèctric i el ‘car sharing’”

Carles Conill és director de Serveis de Mobilitat Sostenible de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El D.S. parla amb el màxim responsable de la transició en el transport a la Gran Barcelona, uns canvis que incideixen directament en la mobilitat Vallès-Barcelona.

Conill és un dels responsables polítics de les restriccions de mobilitat a Barcelona, ara aplicades a episodis de contaminació d’NO2 i a partir del 2020 seran extensibles a tots els dies laborals. Considera que aquest tipus d’anuncis “ja han tingut un efecte en la mobilitat” i fins i tot han començat a notar una disminució dels registres de contaminants.

es marca objectius pel que fa a la mobilitat: Conill creu que ara per ara la batalla no és eliminar el vehicle, sinó apostar per polítiques sostenibles relacionades amb aquest. “No parlem de prohibir el vehicle als centres de les ciutats”, deixa clar, però apunta que la fita “és un augment del vehicle elèctric” i també passar a un model de car sharing.

Comentaris
To Top