Ciutat

Eid al-Fitr: La comunitat musulmana diu adéu al Ramadà

Enguany, el mes sagrat de l’Islam ha durat del 5 de maig al 3 de juny

Homes resant aquest dimarts, com a part de la celebració de l'Eid al-Fitr / ÓSCAR ESPINOSA

[Marta Ordóñez / P. J. Armengou]

Dia assenyalat al calendari musulmà. Avui, aquesta comunitat religiosa ha posat punt i final al Ramadà, el mes sant de dejú i sacrifici de l’Islam, celebrant l’Eid al-Fitr. Aquest matí de dimarts, unes 3.000 persones s’han congregat al Pavelló Municipal Sant Oleguer per compartir l’última oració d’aquesta festivitat i tancar així 29 dies de dejuni, fe, oració i almoina. Els pilars de l’Islam.

Túniques blanques, daurades, blaves, colorides… El pavelló ha estat una explosió de colors. Ple de gom a gom, a Sant Oleguer hi han resat separats per una línia invisible els homes de les dones, tal com marca la tradició. S’ha fet un silenci sepulcral durant la pregària mentre petits i grans es postraven coreogràficament.

L’Ilham, una de les assistents, ha explicat que el sacrifici del Ramadà no és una simple tradició infundada, sinó que “és una purificació integral de la persona”. És, per a molts musulmans, el moment de major creixement espiritual durant l’any. El seu acompanyant, el Samir, ha matisat que el seu llibre sagrat, l’Alcorà “sempre incita a les bones accions i la solidaritat”, però admet que “s’intensifica” durant el novè mes del calendari islàmic.

A la cerimònia hi han participat nombrosos nens i nenes / ÓSCAR ESPINOSA

Segons la tradició islàmica, el profeta Mahoma va rebre l’Alcorà de l’arcàngel Gabriel durant el mes de Ramadà. En el llibre s’especifica als fidels que “qui de vosaltres estigui present, hi dejuni”; tot i que els malalts, els anciants, els nens i les dones embarassades, no ténen perquè fer-lo. A més, el profeta va considerar aquest mes un temps per “cremar els pecats” i obtenir “la misericòrdia i el perdó diví”, i durant el qual “s’augmenten les recompenses”.

Durant el mes sagrat, els musulmans no han d’ingerir aliments ni beure líquids, i tampoc poden fumar o mantenir relacions sexuals des de l’albada fins a la posta de sol. El calendari del ramadà el marca la lluna, per això no ha estat fins que dilluns va sortir la lluna nova que es va poder donar per finalitzat oficialment el Ramadà. Enguany, aquest mes sagrat ha durat del 5 de maig al 3 de juny; celebrant-se l’Eid al-Fitr aquest dimarts dia 4.

Les 3.000 persones que hi havia aquest dimarts a Sant Oleguer són de diferents cultures, nacionalitats i ideologies. Però els uneix una religió: l’islam. “És emocionant veure com totes aquestes persones deixen enrere les diferències i comparteixen un moment així”, ha exposat orgullós Safian Younas, president de l’Associació de Paquistanesos a Sabadell. A l’acte religiós hi han assistit l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i diverses personalitats de la ciutat.

Comentaris
To Top