Oci i cultura

Quan el conte és Matrix: de l’‘storyboard’ a la portada

Detall de la il·lustració / AZ

Als ulls de la criatura, són dibuixos plens de colors d’un llibre. Tanmateix, per l’autora que l’ha creat, és com mirar la pantalla de Matrix. Lletres. Paraules. Pinzellades. Siluetejats. Tot barrejat. I tot té sentit. Amb un procés de creació perfectament controlat que finalment ha donat de si un àlbum il·lustrat.

És part del taller que la guionista Anna Fité i la il·lustradora Laia Codina van impartir ahir a la Llar del Llibre. Però ep! Només ha estat un tast del curs que oferiran a l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell (dissabtes matí, del 19 d’octubre al 14 de desembre). 

Sota el títol Creació integral d’un àlbum il·lustrat, el taller té vocació de ser un 2×1. Tant la part escrita com la dibuixada. “Quan estudiava, es donava per fet que eren dues coses del tot separades i que cada professional feia una part”, explica Laia Codina. “Però a mi també m’agradaria escriure els meus propis contes, ser una autora integral”, afegeix. Com Gemma Merino, sabadellenca que va marxar a estudiar a Cambridge i ara viu i treballa a Londres. I Anna Aparicio, Anna Sènder… No per casualitat totes dones. “Ens cal reivindicar-nos”, diu Codina. 

A tal efecte, va contactar amb la guionista i escriptora Anna Fité, qui ensenyarà estratègies narratives a l’hora d’imaginar i dissenyar una trama. Alhora, Laia Codina mostrarà tècniques no només per il·lustrar un text, sinó per tal que els dibuixos siguin també en si mateixos la narració. 

Però, i si no sé dibuixar? “Ens hem trobat que molta gent creu que no sap dibuixar i això li genera por”, explica Codina. “Però no és del tot important, ja que cadascú ha de descobrir quina és la tècnica que més li agrada: pot ser un dibuix, però també un collage amb retalls de diari, o fet amb fotografies, tipus fanzine…”. 

Un homenatge, doncs, a l’àlbum il·lustrat. I que no necessàriament ha de ser un conte infantil. I és que, segons Anna Fité, “ara està vivint un boom, tant en la versió infantil com en els llibres d’adult”. 

La nova edició d’Ara que estem junts (Columna editorial), el reconegut llibre del sabadellenc Roc Casagran, n’és una mostra. “I fixa’t que fa uns anys, a les editorials deien que de llibres il·lustrats ni parlar-ne, ja que l’edició sortia molt cara”, conclou Fité.  

Detall de la il·lustració / CEDIDA

El procés, en 5 passes

1. El procés de creació arrenca amb el guió. Quina història volem explicar? A tal efecte, escrivim els diàlegs i els repartim al llarg de totes les pàgines dobles que conformaran el llibre. 

2. Una vegada tenim la narració, dibuixem l’storyboard. Tal com passa al cinema, es tracta de fer una distribució seqüencial de la narració per veure com funciona. 

3. Una vegada tenim la distribució de les pàgines planificada a l’storyboard, passem a desenvolupar amb tot detall cadascuna de les pàgines dobles (parell i senar). És el moment de fer i esmenar, en unes petites tires de prova. 

4. Una vegada tenim clara com serà cada il·lustració, procedim a dibuixar-la a llapis (o sigui, en blanc i negre) i amb una mida gran. 

5. L’últim pas és posar color a la il·lustració (habitualment amb acrílic), de forma que obtinguem el resultat final.

Comentaris
To Top