Ciutat

Un dels viatges més especials d’Espinàs al Berguedà

Joan Josep Isern, a l'auditori de la UES dimecres passat / LLUÍS FRANCO

Explicar els vuitanta llibres que formen l’obra de Josep Maria Espinàs, és una feina titànica.  Per aquest motiu Joan Josep Isern (especialista amb l’obra d’Espinàs), va decidir parlar dels llibres de viatges de l’escriptor.  Ho va fer dimecres passat, en la seva intervenció al curs Escriptors i Paisatge a la UES.  Isern va parlar del viatge que  va definir com “un dels més especials que ha fet Espinàs: el Berguedà”. 

Era l’any 1994, aleshores Espinàs en tenia seixanta-set.  Havia de ser un itinerari més per la seva col·leccio de llibres de viatge, però que es va convertir en un punt i a part entre tots ells. La causa, van ser els incendis que van assolar, aquell any, diverses comarques, entre elles el Berguedà. Curiosament, el mateix any va cremar el Liceu. Aquest fet inesperat, va dir Joan Josep Isern, justifica el pròleg del llibre ‘A peu per camins de cendra’ (La Campana, 1994). 

En aquest pròleg Espinàs explica que “Quan tenia decidit el pla del viatge, al cap de pocs dies una gran part d’aquest territori va ser devastat pel foc. El meu desig de caminar per un país boscós s’havia frustrat, i tenia dues opcions: projectar un nou viatge per una altra regió que conservés el verd, o complir el propòsit previst, encara que el paisatge hagués quedat tan destrossat”. I justament això és el que va fer. Va caminar des d’Olvan fins a sant Maurici de Quar, just en el punt on el foc es va aturar, gràcies a un canvi dels vents. Aquest serà doncs l’itinerari que repetiran els socis i no socis de la UES que hi participin el pròxim dissabte 16 de novembre. 

Sobre el terreny podran reviure l’experiència de Josep Maria Espinàs i segons ha explicat l’Eduard Gómez de la secció cultural de l’entitat, “es podrà parlar amb testimonis d’aquells incendis i arribar fins al límit on va acabar el foc”. 

Pàmies a Balaguer 

La propera xerrada (4 de desembre, a les 19.30 h) serà per parlar de Teresa Pàmies. Pàmies, filla de Balaguer resta enterrada en aquesta localitat, al costat de la tomba de sa mare. De l’obra de Teresa Pàmies en parlarà Montserrat Barderi, comissària de l’Any Pàmies. 

Comentaris
To Top