Publicitat
Ciutat

L’Aula del Taulí compleix 30 anys acompanyant els nens

L'Aula del Taulí. Al fons, una de les voluntàries i una de les professores amb un nen / LLUÍS FRANCO

L’Hospital Taulí és un dels 9 centres hospitalaris catalans que disposa d’una Aula Hospitalària. Està situada a la segona planta de l’Edifici Taulí i funciona seguint l’horari i el calendari marcat pel Consell Escolar Municipal. Les professores Maite Amorós i Aurora Fernández són les responsables de l’aula. Són mestres del Departament d’Educació. Atenen els infants i adolescents ingressats a l’hospital i tenen cura d’ells amb l’objectiu de donar continuïtat al procés educatiu i alhora facilitar el retorn a l’escola. 

Fer créixer la normalitat

Fernández ha estat testimoni del creixement d’aquest projecte que enguany compleix 30 anys de vida. Havia estat mestra d’educació especial i terapeuta a l’institut Ribot i Serra. “Havent estat en contacte amb els nens, em va interessar de seguida aquesta feina”, afirma la mestra, que afegeix: “Has de tenir un armari ple de recursos. Venen nens de barris diferents, de contextos socials diferents.

Maite Amorós va arribar a l’Aula del Taulí després d’haver passat per diversos cicles de l’ensenyament. Després de formar part de l’equip directiu de l’institut on treballava, “vaig tenir aquell moment vital que et fa decidir dedicar els darrers anys de la teva vida laboral a un altre aspecte”. Recorda la duresa del primer any a l’escola. “Hi havia molts nens de l’àrea oncològica i no tots van poder superar la malaltia”. Això no obstant, “treballar amb ells, fer-los sentir la normalitat de tornar a l’escola, t’omple”. A la mort d’un nen i d’un adolescent –assegura– “no t’hi acostumes mai, però aprens a administrar el dol”.

Ara, gran part d’aquests nens són traslladats a altres hospitals infantils oncològics. Maite Amorós i Aurora Fernández lamenten aquesta decisió del Departament de Salut. “Ens hem quedat orfes d’aquests nens”, assenyalen.

Els nens i adolescents imparteixen classes conjuntament, des dels 6 als 16 anys, fet que implica, segons Maite Amorós, “una bona agilitat mental per saber en cada moment a quin curs acadèmic estàs”. El Mateo és un nen d’11 anys ingressat al centre hospitalari sabadellenc. Diu que li ha agradat molt l’experiència “perquè no ho fan amb llibres, utilitzen més les noves tecnologies”. El Mateo ha tingut alguns companys més grans que ell, però assegura que li ha agradat estar aquí. En l’àmbit educatiu, consideren aquestes mestres, “l’escola ajuda molt, i el nostre objectiu és que continuïn els seus aprenentatges”.

A les habitacions

El dia a dia de l’escola comença a les 9 h, però s’adapta a cada cas individualment. La feina educativa es desenvolupa a l’espai de l’aula, però també a les habitacions. “Hi ha nens que no poden venir fins aquí”. Els nens de 3 anys poden utilitzar el servei a la tarda, com un espai de joc tutelat pels voluntaris. Àngela Rodríguez és una de les voluntàries que presten servei en aquesta aula. Feia temps que volia participar en algun voluntariat i va conèixer l’Aula Hospitalària a través d’Internet. L’Àngela assegura que se sent molt feliç a l’escola i considera que aquest servei és una bona manera d’ajudar. 

Galeria: l’Aula Hospitalària del Taulí

Publicitat
Comentaris
To Top