Ciutat

Mascaretes al descobert: tot el que has de saber sobre la protecció davant del coronavirus

Els governs les promouen, els experts les avalen i la societat les reclama. La demanda de mascaretes està disparada, mentre que l’estoc és limitat. Tot perquè han passat de ser un producte testimonial a les farmàcies a considerar-se un bé de primera necessitat. Ara bé, són un remei infal·lible davant del coronavirus, o no? De quins tipus n’hi ha? Com es poden aconseguir? On són les mascaretes promeses per la Generalitat? A través d’experts en la matèria, metges i farmacèutics, descobrim les mascaretes. I els experts ja adverteixen que no ho són tot.

On puc aconseguir una mascareta?

Les pots demanar a qualsevol farmàcia. L’estoc és limitat i en alguns casos cal reservar. Es reparteixen en paquets petits o individuals.

Em costarà molts diners?

És complicat d’estimar, perquè depèn de la durabilitat i de les característiques. Es pot moure entre 1 i 15 euros. El cost quasi s’ha triplicat pels preus “desorbitats” de fabricants i distribuïdors, assenyalen els farmacèutics. Davant l’augment de la demanda, s’ha generat un mercat negre especulatiu.

Puc aconseguir les mascaretes que va prometre la Generalitat?

La Generalitat ha promès repartir 14 milions de mascaretes a partir del 20 d’abril. L’arribada s’ha retardat perquè no s’havia donat temps als farmacèutics a actualitzar el sistema informàtic de Salut, segons explica la coordinadora del Col·legi de Farmacèutics al Vallès Occidental Est, Meritxell Blanchart.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Tindré accés a la mascareta oferta per Salut? Què necessito? L’hauré de pagar?

La primera mascareta serà gratuïta i es podrà obtenir amb la targeta sanitària. És una mascareta quirúrgica, de durabilitat limitada i no es recomana la reutilització.

Quin ús n’he de fer? Les puc reutilitzar?

Les mascaretes usuals (quirúrgiques) tenen una homologació curta, que canvia d’hores a dies segons el fabricant. Ara bé, els experts consideren que es poden reutilitzar si no s’aprecia deteriorament.

Quins tipus de mascaretes hi ha?

Com he d’utilitzar les mascaretes?

Pas 1

Rentar-se les mans abans de l’ús. És important mantenir la higiene davant dels patògens que hi puguin haver a la mascareta. A banda, assegura’t que la mascareta està en bon estat.

Pas 2

Posa’t la mascareta perquè la banda exterior quedi a fora. Apropa’t la mascareta a la cara i et poses les gomes al voltant de les orelles.

Pas 3

Tapa completament el nas i la boca amb la mascareta. Assegura’t que no hi ha sortides i pressiona la mascareta per la tira metàl·lica perquè s’ajusti al nas. En cas de dur una FFP, és aconsellable no portar barba.

Pas 4

Un cop utilitzada, llançar-la en un contenidor tancat i rentar-se les mans. Els experts exposen que es poden donar més usos encara que no estigui indicat (sempre que estigui en bon estat i no es vegi deteriorada).

Quines mesures d’higiene complementen la mascaretes?

1. Portar guants en sortir al carrer: És una recomanació de les autoritats, pensada especialment per a espais amb aglomeracions.

2. Rentar-se les mans amb freqüència: Per fer-ho, de forma recurrent, amb aigua i sabó preferentment o bé desinfectant amb alcohol.

3. Mantenir la distància interpersonal: Separar-se com a mínim entre un i dos metres de les altres persones.

4. No tocar-se la cara ni la boca: Tenir el contacte mínim amb la pròpia cara per evitar que s’expandeixi el virus.

5. Tocar el mínim les zones de contacte: Evitar tenir contacte físic amb superfícies i si se n’ha de tenir, netejar-se les mans després.

6. Evita trobar-te en un lloc amb moltes persones: Extrema les precaucions en els llocs de gran afluència, com les cues de supermercats o el transport públic.

7. Evitar el contacte amb tercers: Ni petons, ni encaixades de mans, ni tampoc abraçades. El mínim contacte possible.

8. No compartir roba ni cap objecte personal: Aquí s’inclouen tovalloles i també gots, plats i coberts que s’hagin utilitzat prèviament.

9. Sabates fora: Un cop tornis a casa després de sortir, treu-te les sabates i per anar bé caldria dutxar-se.

10. Mantenir la neteja i la ventilació: Fer que l’aire corri a casa, especialment a les zones compartides, i mantenir una neteja constant.

A banda de protegir-me, com he d’actuar?

Comentaris
To Top