Diners

Les pimes consideren “insuficient” la moratòria del pagament d’impostos

Un dels comerços de la Rambla, tancat per l’estat d’alarma / D.S.

La moratòria d’un mes per poder pagar impostos no ha convençut petites i mitjanes empreses ni autònoms de Sabadell. El govern espanyol va aprovar dimecres ampliar fins al 20 de maig el termini de presentació i liquidació d’impostos d’autònoms i pimes que tinguin una facturació inferior a 600.000 euros. Així doncs, podran pagar un mes després els tributs que havien d’abonar com a tot estirar el 20 d’abril. Es tracta de la liquidació de l’impost sobre el valor afegit (IVA) del primer trimestre, els pagaments fraccionats de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i de l’impost de societats. El govern de l’Estat estima que la mesura tindrà un impacte de 3.558 milions d’euros en la liquiditat de 3,4 milions d’empreses i autònoms

El president de Pimec Vallès Occidental, Josep Maria Catalán, ha assegurat que una mesura d’ajuda a les pimes com aquesta “és un pas endavant, però per a mi és insuficient”. En aquest sentit, Catalán ha recordat que la moratòria se circumscriu a empreses que facturen fins a 600.000 euros.  “És una barbaritat que no s’hagi pensat en la mitjana i petita empresa que supera aquesta facturació”, ha afirmat el president de la patronal vallesana, que hauria apostat per un ajornament del pagament a 60 dies perquè “ens doni temps a respirar i no m’ofeguin”. Pimec ha comparat aquestes ajudes amb les del govern francès, que ajorna tres mesos tots els impostos sense límit.

L’enginyer i empresari sabadellenc Manuel Sánchez reconeix que la moratòria aprovada pel govern “és un respir” sobretot per preparar la documentació. “Haurien d’haver avisat abans”, es queixa, ja que després de dues setmanes de confinament total s’havia d’enllestir en cinc dies la presentació dels tributs. “Tampoc ens salva de gaire”, admet Sánchez.

Raquel Escuín, gerent de Creacions Dolces Escuín, que fa galetes artesanes, la moratòria suposa “tenir la liquiditat disponible i ja pensarem què fem el mes que ve”. En el seu cas, els seus clients són cafeteries i ara mateix l’únic que tenen són despeses. “T’alleugereix un mes però si no tenim més ajudes, el maig tindrem el mateix problema a l’hora de liquidar”, afirma Escuín.

Ampliar a la Renda i Societats

L’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB) consideren que la mesura ajudarà els contribuents però la qualifiquen d’insuficient. Segons l’entitat, la campanya de Renda i la de Societats també s’hauria d’ampliar per donar més marge tant al contribuent com als despatxos professionals d’assessors fiscals i tècnics tributaris.

Comentaris
To Top