Ciutat

Ramon Tremosa: “Resulta que el suflé era Ciutadans”

Tremosa ha tornat a la docència /VICTÒRIA ROVIRA

Catalunya és la frontera democràtica d’Europa”. Catalunya, democràcia i Europa defineixen les tres ànimes de Ramon Tremosa: independentista, sí, però també (i sobretot) demòcrata i euròfil. 

Després de passar deu anys al Parlament europeu (2009-2019), Tremosa pot afirmar que la Unió Europea ha aportat grans beneficis a Catalunya: una moneda “estable” i un aparador internacional que ha elevat la xifra de multinacionals al territori en són alguns exemples. Però sobretot, segons explica, l’Europa comunitària ha servit de correctiu davant d’unes “autoritats autàrquiques de Madrid” i d’un deep state format per als “poders franquistes en posicions clau de poder”. Potser per això, i malgrat els terrabastalls polítics de l’1-O, l’aplicació del 155 i de la sentència als líders del Procés, segueix convençut del projecte independentista.

Tremosa defensa una Catalunya independent en el marc de la Unió Europea. La veu factible i versemblant, encara que només sigui per comparació amb una Espanya que considera que ha estat poc disciplinada: “Madrid no podrà expulsar de la UE perquè no pot donar lliçons a ningú. Espanya –on es diu allò de hay que cumplir la ley– és el país més incomplidor de la Unió Europea”, assenyala qui fins fa poc va ser l’home de CiU a Brussel·les.

I l’economia catalana ho permetria? Podria suportar el pes d’una secessió? Ell, economista de professió i professor universitari, ho té clar: “Es va voler donar la imatge que el Procés era una ruïna i que totes les empreses volien marxar, però les dades econòmiques són positives”, assegura Tremosa. Per a ell, decisions com la del Banc Sabadell, van ser “obligades pel govern de Madrid”. L’hecatombe econòmica, com el fet que l’independentisme fos un suflé, era un relat del govern espanyol. “Al final va resultar que el suflé era Ciutadans”.

Comentaris
To Top