OBITUARIS

José Moraleda: de la lluita antifranquista a la revelació de Podem

José Moraleda (1947-2020) ha estat un veí popular en el barri de la Concòrdia. La seva mort per coronavirus ha suposat un trasbals entre l’esquerra obrera, construïda al barri des de fa dècades i del qual ell en va ser un dels seus impulsors més transcendentals.

Va venir de jove des d’Andalusia i va anar a parar al barri de la Concòrdia, on es va instal·lar i va viure durant dècades fins al seu decés, el passat dimarts. Des del barri i també des de l’entorn laboral, a l’antiga empresa Unitat Hermètica, va guanyar-se la fama de persona lluitadora pels drets fonamentals i la democràcia en els temps foscos del franquisme. Ràpidament es va vincular al sindicalisme i després a la pugna per fer caure la dictadura repressiva del general Francisco Franco. Tot i el paper de lluitador que representava, tothom el recorda pel seu tarannà dialogant i conciliador. Una persona amb qui es podia parlar i que t’escoltava.

La seva vida política sempre va estar vinculada a la classe treballadora i al moviment d’esquerres. Amb la irrupció de Podem, José Moraleda va sumar-se al grup de Pablo Iglesias i va fundar el cercle de la Concòrdia, des d’on es van sumar altres desenes de veïnes i veïns, com l’actual regidora de Podem, Marta Morell, que guarda un record molt emotiu del José, a qui veia més com un amic que un company de files. “Em quedo amb tots els moments, amb les hores que hem passat junts”, explica.

“Qui millor que nosaltres per lluitar per la nostra gent”, era una frase que repetia sovint el José. I és que els seus companys de Podem el recorden molt altruista. Acostumava a mirar molt pels altres i poc per ell mateix. “Mai era per res d’interès propi, tot era per posar al centre la gent”, assenyala Morell, que assegura que mai oblidarà les converses polítiques amb ell, que la van fer créixer com a persona.

Els seus companys de partit, igual que molts veïns del barri, no han pogut acomiadar-se d’ell per les limitacions d’aforament a les sales de vetlla. Els podemistes l’acomiaden, però, amb un ram i un missatge de condol per a la família. “Esperem que a través del ram se sentin acompanyats”. Descansi en pau.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top