DS MOTOR

Glopada d’energia

La compra d’un vehicle elèctric pot comportar una ajuda econòmica de fins a 5.500 euros
La compra d’un vehicle elèctric pot comportar una ajuda econòmica de fins a 5.500 euros / Ó. ESPINOSA

Solució d’emergència. L’embat generat per les diverses administracions per fer front a l’emergència climàtica va generar un cert recel entre fabricants, concessionaris i tallers davant, per exemple, dels impostos del CO2 o la ZBE (zona de baixes emissions) a Barcelona i rodalia. Uns indicadors que anunciaven un retrocés que amb la pandèmia de la Covid-19 han augmentat notablement. El fort retrocés de les matriculacions en els darrers mesos han obligat el govern de Pedro Sánchez a reaccionar d’urgència per salvar una indústria que ja venia mostrant signes de debilitat els darrers anys.

El govern central va presentar el dimarts passat un Pla integral dotat de 3.750 milions d’euros, 1.535 aquest any i 2.215 a partir del vinent, que poden arribar a suposar un estalvi de 5.500 euros en la compra d’un turisme per a autònoms i particulars. Unes ajudes significatives –el primer pla sectorial arran de la Covid-19–, però lluny dels 8.000 milions que ha destinat França per incentivar la renovació del parc –mitjana superior als deu d’anys d’antiguitat– i de retruc incentivar la indústria de l’automòbil. “Aquesta ajuda serà una revifada molt important, que ajudarà moltes marques. A nosaltres, en particular, no ens ajudarà gaire pel topall del preu del vehicle. Tot i això, estic convençut que podrem fer alguna operació, amb l’Smart o l’A 250”, assegurava Daniel Serena, cap de vendes d’Stern Motor.

No pot superar els 35.000 euros

De la totalitat del Pla integral, 300 milions aniran destinats a la renovació del parc públic de vehicles, a l’electrificació del transport o a la instal·lació d’infraestructures de recàrrega, entre altres iniciatives, i 250 milions a un programa de recanvi de vehicles destinats a particulars, autònoms i empreses a través d’ajudes directes que rondaran entre els 800 i els 5.000 euros. A tot això s’hi ha de sumar una línia addicional de crèdit de l’ICO que atorgarà 500 milions en préstecs per a la compra de vehicles industrials o comercials. En total, més de 1.000 milions d’euros en ajudes per adquirir un vehicle per a particulars i organismes públics.

Aquest pla, que va entrar en vigor el dimarts passat, podrà beneficiar empreses, particulars i autònoms, sempre que comprin un vehicle nou o usat matriculat en aquest any i que no superi els 35.000 euros (45.000 per persones amb mobilitat reduïda o etiqueta), independentment de si és elèctric o de combustió, disposar de l’etiqueta d’eficiència energètica A o B i que les emissions siguin inferiors a 120 CO2 per quilòmetre. Això sí, cal que el vehicle tingui una antiguitat superior als 10 anys.

Això vol dir, per exemple, que la compra d’un vehicle amb etiqueta ECO (A) estarà subvencionada amb un total de 100 euros, mentre que un vehicle amb zero emissions tindrà una ajuda de 5.000 euros (4.000 subvencions pública + 1.000 del descompte del fabricant). Per a les pimes, la forquilla oscil·larà entre els 3.200 euros i els 350 euros i per a grans empreses, entre 2.800 euros i 300 euros.

A més, si el vehicle que s’envia al desguàs té més de 20 anys d’antiguitat o qui sol·licita l’ajuda té una renda inferior a 1.500 euros o mobilitat reduïda, podrà beneficiar-se d’un suport de 500 euros. Una ajuda cabdal per ajudar a sortir d’aquest atzucac.

Ajudes econòmiques relacionades amb l'automobilisme

Ajudes econòmiques relacionades amb l’automobilisme / GENERALITAT

Comentaris
To Top