Publicitat
DSData

DADES: La Covid-19 escala a Sabadell: el doble de casos en set dies setmana

La Covid-19 no dona treva. Els casos a Sabadell han escalat en qüestió d’una setmana: els contagis s’han duplicat en els últims set dies i els registres comencen a ser “preocupants”, segons els experts. Entre el 25 i el 31 de juliol es van detectar 202 contagis a la ciutat; més del doble dels registres de la setmana anterior (72). Els casos s’han multiplicat arreu de la localitat, però la dinàmica és especialment vertical al districte sud (Campoamor, Espronceda, Creu de Barberà i Les Termes); on s’hi acumulen un terç dels nous casos detectats (31,1%).

“S’ha trencat la dinàmica. S’ha passat de verd a taronja i… a vermell. Sabadell està en vermell”, assenyala l’investigador del grup de recerca Biocom-SC de la UPC Daniel López Codina. En termes relatius, Sabadell té ara 94,5 contagis per cada 100.000 habitants, cinc vegades més que fa dues setmanes. Sabadell, però, encara és lluny de les zones crítiques de Catalunya: l’Hospitalet del Llobregat (340,5), Lleida (251,1) o Barcelona (105,5).


L’augment de casos no és un fenomen exclusiu de Sabadell, segons les dades del Departament de Salut: la ràtio de nous casos augmenta al Vallès de forma generalitzada. Terrassa registra ja 67,1 contagis per cada 100.000 habitants i Sant Cugat, 62,6. Cerdanyola del Vallès (105,3) i Sant Quirze (114,2) es troben entre els municipis vallesans més afectats.

Per què ha canviat la dinàmica positiva? Hi ha dos factors principals darrere l’augment de contagis, segons els experts. El primer és el relaxament de la població respecte les mesures de prevenció. En dues setmanes, segons l’Ajuntament de Sabadell, la Policia Municipal ha multat pràcticament un centenar de persones (91) per no portar mascareta a l’espai públic. No obstant això, els coneixedors de l’epidèmia apunten que també hi ha més casos detectats, perquè es disposa de capacitat per fer més proves PCR i tests serològics.

Calma tensa al Taulí

Hi ha més casos, però la majoria són lleus o asimptomàtics. Només un 3% dels casos detectats a tot Catalunya han necessitat hospitalització, i això s’ha notat al Taulí. Hi ha 23 pacients ingressats (2 a l’UCI), molt lluny de l’inici de l’epidèmia (16 de març, 57 persones ingressades) i a molta distància del pic de l’epidèmia (631 malalts el 3 d’abril). “No estem al mes de març”, assenyala el Cap de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Manel Cervantes, que no obstant, afegeix: “Però podem anar cap allà”. L’estadístic López Codina creu que la clau es troba en el seguiment dels contactes. Creu que el Govern català ha de posar més recursos tecnològics. “No hem de perdre el virus de vista. Cal frenar-lo a temps”, avisa.

Publicitat
Comentaris
To Top