Ciutat

El ple prorroga el contracte del Servei d’Atenció Domiciliària fins al 2021

Treballadores del servei d’atenció domiciliària es manifesten al ple en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

El ple municipal ha aprovat la pròrroga del contracte del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) fins al 31 de desembre del 2021. Accent Social SL continuarà prestant aquest servei a la ciutat mentre l’Ajuntament prepara una nova licitació per l’any vinent. La pròrroga no ha comptat amb la unanimitat del plenari: s’ha aprovat amb l’abstenció de la Crida i Ciutadans.

La licitació ja preveia un contracte de dos anys i dos anys més de possible pròrroga. La licitació de l’any 2021 s’haurà d’ajustar a tres eixos. Primer, haurà de respondre a les condicions salarials del nou conveni col·lectiu, que preveu un increment de la massa salarial del 12% entre 2019 i 2022.  També requereix un nou esforç derivat de l’impacte de la pandèmia. I finalment, haurà d’incorporar nous perfils professionals.

Municipalització sí, municipalització no

Els retrets i el debat per la municipalització del servei han estat els grans protagonistes de la sessió plenària. PSC i Junts ho han volgut deixar clar: el seu vot a favor de la pròrroga no és un reconeixement al conveni que es va signar durant l’anterior mandat. Sinó per assegurar la prestació del servei als usuaris i una estabilitat a la plantilla. “No podem deixar la ciutat sense un servei com aquest mentre treballem amb el nou contracte”, ha indicat Eloi Cortés, regidor d’Acció Social. Hi coincideixen des de Junts per Sabadell: “Votem a favor per responsabilitat”, ha assegurat Francesc Baró.

Ciutadans ha retret a ERC i a la Crida l’adjudicació d’aquest contracte. “Ens ho van vendre com un contracte sense precedents i l’oposició veia mancances. El temps ens ha donat la raó”, ha etzibat Adrián Hernández, que demanava explicacions a l’antic govern. Des del cantó republicà, Francisca Maya ha defensat que l’adjudicació va ser “una bona opció”, i que l’antic equip de govern valorava en un 80% el contracte tècnic i en un 20% el seu preu. Així, assegura que s’han aconseguit les “millors ràtios” que mai.

Per la seva banda, la Crida ha obert el debat sobre la municipalització i la presenta com una oportunitat. La portaveu de la formació alternativa, Nani Valero, considera que la gestió que fa l’empresa del personal “és molt millorable”: “Ens agradaria poder debatre la municipalització”, ha demanat. Aquesta proposta no ha rebut l’oposició frontal de cap formació, però sí els matisos: “Municipalitzar no és senzill i no és el nostre programa electoral, és el vostre”, ha dit Cortés. Baró ha afegit que primer s’ha de demostrar la viabilitat d’aquesta operació.

Atén 1.300 usuaris

Actualment, el SAD ofereix 280.000 hores anuals de servei i atén 1.315 persones, oferint ajut personal i domèstic per compensar les limitacions per fer les activitats quotidianes. També es gestiona el banc d’ajudes tècniques que fa préstec de 34 llits articulats i 43 grues per ajudar a la mobilització i higiene.

Altres serveis al domicili serien els àpats que arriben a 90 persones i la teleassistència que arriba a 5.200 persones majors de 65 anys. Aquest any també s’estan fent arranjaments, amb el suport de Diputació de Barcelona, canvi de banyera per plat de dutxa, a 30 llars de persones grans.

Comentaris
To Top