DS MOTOR

El Pegaso 6038: un històric a la ciutat i a Sarajevo

L’any 1982, un cop constituïda la cooperativa Transports Urbans de Sabadell (TUS), a la ciutat es van poder copsar els primers autobusos vinil·lats amb la bandera sabadellenca. Durant més d’una dècada, el Pegaso 6038 va facilitar el transport i la vida de milers de sabadellencs, per després fer el mateix a milers de quilòmetres.

A finals del 1996, quan tot just feia escassos mesos que s’havia arribat a la fi de la guerra de Bòsnia, vuit d’aquells autobusos robustos i de gran fiabilitat, així com recanvis, van creuar el Mediterrani camí de Sarajevo: “L’alcalde Antoni Farrés se’ns va adreçar a nosaltres per veure si hi havia alguna possibilitat d’enviar autobusos a Sarajevo. Des de Sabadell en vam enviar vuit per ajudar a refer la malmesa xarxa urbana de transports”, explica Paco López, president de TUS. Abans, però, una delegació formada per tres membres, un enginyer i dos mecànics de Sarajevo va venir a Sabadell per conèixer la mecànica d’un autobús que diferia totalment dels utilitzats a terres balcàniques: “El Pegaso ve d’Itàlia i els seus eren més anglòfons, i calia conèixer la mecànica d’aleshores, a diferència del que passa avui dia que hi ha poques diferències. Va ser tota una experiència, perquè amb prou feines ens podíem comunicar. Ni ells ni nosaltres vam trobar un idioma per entendre’ns”, comenta, tot somrient.

Mesos més tard, el juny del 1997, Paco López va ser un dels membres de l’expedició sabadellenca que va anar sobre el terreny per copsar de primera mà la devastació de Sarajevo: “Va ser molt curiós veure circular els autobusos de TUS amb matrícula de Barcelona per Sarajevo. Anys més tard, quan hi vaig tornar, encara es recordaven de nosaltres”, recorda.

Comentaris
To Top