Oci i cultura

Amb ritme de vals amb l’OSV

En un inici d’any frenètic, els músics de la Simfònica del Vallès no descansen i combinen tres programes diferents, actuant avui simultàniament a Sabadell i Barcelona

Imatge d'arxiu de la Simfònica del Vallès / LLUÍS FRANCO

Des dels seus orígens, el Festival de Valsos de la Simfònica del Vallès ha esdevingut un emblema en la seva programació. Des del dia 19 de desembre l’està oferint en una gira per diverses ciutats catalanes: des de Barcelona a Reus passant per Terrassa, Vic i Sant Boi de Llobregat. Precisament, avui dissabte (19 h) arriba al Teatre La Faràndula de Sabadell en la primera de les dues convocatòries. La segona s’oferirà demà diumenge en sessió matinal (11.30 h).

Es tracta d’un dels seus programes més tradicionals, exclusius dins la geografia catalana i que major acollida rep. Més enllà de les peces dels Strauss, particularment de Johann Strauss fill, enguany vol ser una mostra del compromís de la formació i del seu titular, Xavier Puig (Cervera, 1973), amb el repertori nostrat i per redescobrir. Per això també inclou obres relacionades amb la Barcelona de principis del segle XX i repesquen peces del Modernisme musical i del Teatre Líric Català, popularment conegut com a sarsuela catalana.

En aquest sentit, cal destacar la recuperació de dues àries pertanyents a Posta de sol, de Nicolau Manent amb text de Serafí Pitarra, i a La revolta, de Felip Caparrós. També hi figuren la sardana En el Vallespir de Cançó d’amor i guerra, de Martínez Valls, en un recorregut que comptarà amb la suite orquestral de valsos L’any de la picor, de Morera. Algunes d’aquestes peces seran cantades per la soprano.

Júlia Farrés (dissabte 2) i per Irene Mas (diumenge 3) en una vetllada en què no faltaran les habituals bromes en un concert diferent, distès i musicalment de qualitat.

Amb el mediàtic Andrés Salado

Dins el cicle Nadal al Palau, la Simfònica del Vallès també haurà actuat en dues ocasions. Ahir i avui al Palau de la Música Catalana (19.30 h) sota la direcció del mediàtic Andrés Salado en un programa alternatiu, però també centrat en valsos i polques de la família Strauss i altres peces populars de Verdi, Dvorak i Von Suppé. El director madrileny ja va dirigir el Festival de Valsos de l’edició anterior. Per afrontar aquestes sessions, una part del planter base de l’orquestra s’ha reforçat amb joves músics col·laboradors habituals, de manera que puguin tocar simultàniament a la sala barcelonina i a la Faràndula avui dia 2 de desembre.

‘El Trencanous’ per a Reis

Per si no n’hi hagués prou, l’OSV també actuarà el dia de Reis al Palau de la Música Catalana amb la segona sessió del ballet El trencanous de Txaikovski. L’espectacle, d’una durada aproximada d’una hora i escaig, comptarà amb una selecció dels números musicals més significatius mentre l’actor-doblador Jordi Brau narrarà l’acció argumental. Rubén Gimeno, director titular de l’orquestra fins al 2016, dirigirà aquest projecte estrenat el dia de Nadal passat i que arrodoneix l’intens calendari de l’orquestra durant la primera setmana del 2021.

Comentaris
To Top