DS MOTOR

Un any fatídic per al motor

Jordi Catón, Joan Fernàndez, Josep Pepe Sauquet, Francesc Urpí. Son els noms de l'automobilisme que ens han dexat el darrer anys / CEDIDA

De gener del 2020 a gener del 2021, a Sabadell, hem perdut quatre homes del món de l’automobilisme. En aquests últims dotze mesos ens han deixat Francesc Urpí, Joan Fernàndez, Josep Pepe Sauquet i Jordi Catón. Amb la seva pèrdua marxen els membres d’una generació pionera que va permetre situar Sabadell a la primera línia de l’automobilisme estatal durant diverses dècades. Als quatre, més enllà de compartir la passió pel motor, els unia el vincle de formar part del Motor Club Sabadell. El seu president, Jaume Marco, lamenta la mort “de gent molt important que és part de la història del motor, no només de la ciutat”. Segons ell, la millor forma de recordar el seu llegat és clara i rotunda: “Sabadell hauria de tenir una zona o un passeig dels Campions, per recordar una generació aquests monstres sabadellencs”.

Jordi Catón. 

Mecànic de professió, va ser un dels millors pilots de Catalunya durant diverses dècades

Catón, al volant del Porsche 908/2

Palmarès:

1967: Pujada Les Maioles (Igualada).

1968: II Pujada Al Farell, Pujada a Collformich.

1969: Ral·li de Sant Sebastià, La Llana i Pujada Sant Bartomeu.

1972: Pujada Engolasters, Coll de Jou, La Comella i Pont de Vilomara.

1973: Pujada Engolasters, Pont de Vilomara.

(Només victòries)

Jordi CatónJordi Catón (2/2/1928). Nascut al cor de la Creu Alta va morir el passat 2 de gener del 2021. Catón ha estat un dels millors pilots de Catalunya i un dels pocs que a més de ser ràpid pilotant també era un bon mecànic. Amb la seva pèrdua marxa el darrer representant d’una generació de pilots sabadellencs que des de l’amateurisme i la pura afició van catapultar-se al graó més alt dels podis i van posar la ciutat de Sabadell en un lloc destacat del mapa de l’automobilisme esportiu del país. Mecànic de professió i empresari del ram de l’automòbil, Catón va començar a competir en proves motociclistes i automobilístiques a l’inici dels anys seixanta. Primer va córrer amb un 600 millorat, després amb un Seat 850 i un Fiat Coupé 850, preparat a Itàlia. Més tard van aparèixer l’Alpine A110 i diversos Porsche 911 fins a arribar als monoplaces i el Porsche 908/2, ex Àlex Soler-Roig i ex Jorge de Bragation, amb el qual va aconseguir destacades actuacions i triomfs a nombroses curses de muntanya, tant en l’àmbit català, espanyol com andorrà. D’aquesta manera, va esdevenir un assidu dels primers llocs en ral·lis i proves cronometrades i de velocitat, puntuables per als campionats de Catalunya, Espanya i Europa, que s’organitzaven a Catalunya (Vallvidrera, Rabassada, Pont de Vilomara, Sant Feliu de Codines, Montseny, Montserrat…); a Andorra (Engolasters i la Comella) i a Espanya (Jaizkibel, entre altres). Soci i membre molt actiu del Motor Club Sabadell i guanyador amb Joan Manuel Blanco del II Ral·li de la Llana (1969), aquest gentleman driver va ser contemporani del sabadellenc Joan Fernàndez i aquesta podria ser la mala sort del pilot sabadellenc: haver coincidit en el temps amb ell, perquè de no ser així el seu palmarès hauria pogut brillar més.

Finalment, després de tres dècades es va retirar per dedicar-se a la regularitat i els clàssics al volant d’un Porsche 911s 2.2 i amb la seva esposa, Empar Germà, de copilot. Hi va competir unes temporades fins que es va retirar als 81 anys, després de mig segle competint en el món de l’automobilisme.

Joan Fernàndez. 

El supercampió que va dur el nom de la ciutat de Sabadell als millors circuits d’Europa

Fernàndez, a Vallvidrera l’any 1966

Fernàndez, a Vallvidrera l’any 1966 / J.A.E. (CEDIDA) 

Palmarès:

Campió d’Europa de
Muntanya:
Dos títols

Campió d’Espanya de Muntanya: Onze títols

Campió d’Espanya de Ral·lis: Cinc títols

Campió d’Espanya de Velocitat i en Circuit

Campió de Catalunya de Muntanya: Quinze títols

Campió de Catalunya de Ral·lis: Quatre títols

Joan FernandezJoan Fernàndez (13/2/1930) va morir el passat 22 de juny. El pilot sabadellenc va ser el màxim representant de l’època d’or de l’automobilisme local, on la seva participació en ral·lis i pujades cronometrades van despertar una enorme expectació entre els sabadellencs. Des dels anys 40 en què va començar a competir en motocicletes i fins que es va retirar quatre dècades més tard, va influir en diverses generacions de pilots. 750 curses i més de 300 victòries avalen el treball d’un pilot extraordinari, mític ara com ara, gràcies al qual l’automobilisme de casa nostre va aconseguir arribar i competir a l’elit d’aquest esport en els millors circuits del continent; un esportista no professional que va ser campió de Catalunya, d’Espanya i d’Europa i un dels quatre fundadors de la històrica Escuderia Montjuïc l’any 1968. Precisament, aquell mateix any es proclamava guanyador de la primera edició del Ral·li de la Llana fent parella amb Carlos Kotnik a bord d’un Porsche 911.

Fernàndez també va ser un empresari d’èxit, forjat en el tèxtil, en l’empresa familiar que va fundar el seu pare, Ramiro Fernàndez, i que, posteriorment, també va desenvolupar en el ram de l’automòbil, primer a Ippon Motor Vallès (Toyota), i anys més tard a Superwagent (Volkswagen-Audi). Els que van tenir la sort de conèixer i tractar Joan Fernàndez en destaquen la seva senzillesa i el seu tarannà afable, que s’havia fet a si mateix a base d’esforç i molt treball: treballava de sol a sol per guanyar-se una vida que assaboria conduint automòbils i competint el cap de setmana. Pilot no professional molt conegut a la ciutat, entregat a la feina i família, però sobretot a la seva passió pel motor i els bons moments que la competició automobilística i l’entorn li oferia sempre. Al llarg de la seva dilatada trajectòria, Joan Fernàndez va rebre diversos reconeixements, entre els quals, la medalla de plata de la Delegación Nacional de Deportes; la medalla de plata de la Generalitat de Catalunya; la medalla d’or de l’ajuntament de Sabadell; i el premi a millor esportista de la ciutat en diverses ocasions.

Josep ‘Pepe’ Sauquet. 

Empresari-pilot de ‘l’escola’ de pilots de Sabadell durant les dècades dels seixanta i setanta

Sauquet, amb l’inconfusible Seat 600 D grup 5

Sauquet, amb l’inconfusible Seat 600 D grup 5 / J. VIÑALS

Palmarès: Participant en les proves del calendari català de ral·lis, pujades cronometrades i curses de velocitat en circuits urbans a les dècades dels seixanta i setanta. Participant en la Copa Nacional R8 TS a la dècada dels anys setanta.

Josep Pepe SauquetJosep ‘Pepe’ Sauquet (29/12/1935) ens va deixar el 30 de novembre passat. Pepe Sauquet era un altre dels empresaris-pilots de l’escola de pilots de Sabadell que competia en ral·lis, pujades cronometrades i curses de velocitat en circuits urbans com els de Montjuïc o Granollers.

Pilot considerat ràpid, era molt habitual en totes les proves del calendari català dels anys 60 i 70 al volant d’un Seat 600 D grup 5, amb el seu inconfusible “Pepe Sauquet” retolat al frontal del seu cotxe, preparat amb les mans de Rafel Ferrari, d’auto Taller Ferrari. Tanmateix, també havia conduït l’Alpine Renault 1440, mentre va participar en la dècada dels 70 en la Copa Nacional R8 TS, el campionat de carreres en circuits de velocitat. Precisament, amb el cotxe de la marca francesa, entre altres bons resultats, una tercera posició en el IV Premi Ciutat de Granollers d’automobilisme, puntuable per als Campionats d’Espanya. Classificat per disputar la final, Pepe Sauquet va aconseguir acabar entre els tres primers, nomé superat per Jorge Pla i José Antonio Vender.

Paral·lelament, Sauquet també va deixar empremta fora dels circuits i dels revolts, sent un dels fundadors, juntament amb els seus amics Josep Maria Forrellad i Joan Anton Enrich, entre d’altres, de l’Escuderia Sabadell i del Ral·li de la Llana que aquesta entitat va començar a organitzar l’any 1968, on també va prendre part de la prova sabadellenca amb el seu copilot i amic Josep Ugas.

En l’àmbit professional, Sauquet es va dedicar al món de la confecció, treballant per Burberrys, i relacionant-se amb un grup d’aficionats amb interessos comuns: Pepe Adell, copilot de José María Palomo i Antonio Zanini, Carlos Loverdos, Josep Maria Forrellad, entre d’altres. Després d’aquesta etapa va portar, juntament amb Ramón Gorina, pantalons de la firma francesa Lasserre.

Els que el coneixien en destaquen la seva amabilitat, simpatia i amic de tothom d’un pilot nascut Gerri de la Sal (Pallars Sobirà) però molt arrelat a la ciutat.

Francesc Urpí. 

Mecànic de competició de referència, sobretot, en motors Porsche. Gran pilot i copilot.

Urpí, al volant del Porsche 356 B al Ral·li de la Llana

Urpí, al volant del Porsche 356 B al Ral·li de la Llana / CEDIDA

Palmarès: Pilot: Subcampió d’Espanya de TT i bicampió de Catalunya de Resistència TT. És l’únic pilot que ha participat en totes les edicions del Ral·li de la Llana. Mecànic: Va ser la persona encarregada de preparar els cotxes de competició de Joan Fernàndez durant vint-i-vuit anys.

Francesc UrpíFrancesc Urpí (28/12/1947) ens va deixar el passat 22 de gener del 2020. Era el mecànic de referència entre tots els pilots, un dels millors especialistes de la mecànica de competició, i sobretot dels motors i vehicles Porsche i BMW.

Format a Sabadell, al taller dels germans Kotnik, ubicat al carrer de la Lluna, el seu taller Urpí Sport era una referència a Sabadell, Catalunya i també a Espanya, on porschistes d’arreu del territori confiaven en el seu nom, llaurat durant diverses dècades, per deixar les seves màquines en bones mans. Francesc Urpí va ser el mecànic de competició de Joan Fernàndez, una relació que va durar vint-i-vuit anys, i durant la qual va compartir amb ell més de cinc-centes carreres i els millors anys i èxits de la seva vida com a pilot al més alt nivell. Un fet que li va permetre viure de ben a prop la consecució de títols europeus, estatals i catalans.

A més de treballar colze a colze amb Fernàndez, Urpí també ser cridat per pilots reputats com Fernando Roque, Luis Sagnier o Eugenio Baturone i Luis Monzón, amb qui va participar diverses vegades en el Ral·li Montecarlo d’Històrics, les 24 hores de Barcelona o els campionats internacionals de VdV. Soci i membre actiu del Motor Club Sabadell, va ser l’únic pilot que va estar present a totes les sortides del Ral·li de la Llana. Tanmateix, en el seu palmarès hi figura un subcampionat d’Espanya de TT i dos campionats de Catalunya de Resistència TT. La seva pèrdua va ser especialment sentida pel motorsport, en especial per tots els amants del motor de la ciutat, que destacaven la seva col·laboració altruista en iniciatives i projectes amb una mirada positiva i constructiva, especialment en el seu club, el Motor Club.

Un dels darrers reconeixements que va rebre el mecànic, pilot i copilot Francesc Urpí va ser l’any 2018, quan va ser reconegut amb el premi

 per la seva dedicació al món del motor al llarg de la seva vida en el marc de la 65a edició de la Festa de l’Esport de Sabadell.

Comentaris
To Top