DSCases

L’estiu és l’època de les piscines

Depenent de la mida i els materials, el preu de construcció d’una piscina oscil·la entre els 15.000 i els 50.000 euros, Sabadell / cedides

Arriba l’estiu i la calor i la piscina pren protagonisme. Ens agrada l’aigua i ens agrada gaudir-ne: som el segon país d’Europa amb més piscines construïdes, 1,2 milions d’instal·lacions (només ens supera França), i Catalunya lidera el rànquing per comunitats.

Les empreses que construeixen, instal·len i fan el manteniment de piscines coincideixen que el sector viu una certa revifada des del 2018, fruit de la recuperació econòmica i de la mà de les noves tecnologies. Segons l’Associació Espanyola de Professionals del Sector Piscines (ASOFAP), el sector el formen unes 2.500 empreses que ocupen a 64.000 persones, facturant uns 900 milions d’euros. Un sector que centra la seva activitat, i el seu futur, en la sostenibilitat (millora del disseny de productes i instal·lacions, reducció del consum d’aigua, eficiència energètica…); la integració (de productes i solucions); la salut (equips que millorin la qualitat de l’aigua i de l’aire), i les noves tecnologies (connectar equips entre si a través de plataformes).

Des de 14.000 a 50.000 €

Manel Pérez, responsable de Màrqueting de Piscines AOP (Artic Ocean Pools), fabricant de piscines implantat a Sabadell i que opera al Vallès Occidental, explica que “tot i que, particularment, no hem notat tant la crisi com altres empreses, s’aprecia una recuperació de la demanda des del 2018”.

AOP construeix a tot Catalunya piscines d’obra, de sorra, d’acer inoxidable, de fibra de polièster… tot i que les primeres constitueixen el 90% de la seva activitat. “Més que productes, ens dediquem a construir il·lusions i regalar experiències úniques per a tota la vida”. Segons Pérez, “una piscina mitjana pot costar uns 14.000 euros, però el preu es pot disparar als 40.000-50.000 en el cas d’una gran piscina d’obra ben equipada”. Quant al temps d’execució, un cop obtinguts el projecte de l’arquitecte i la corresponent llicència municipal, és relativament curt: “L’obra pot estar feta en uns 20 dies…”.

Pérez observa una tendència en la progressiva substitució del clor “per cloracions salines i ozó”, però “la gran novetat és la utilització de noves tecnologies (wi-fi, Bluetooth, ràdio…) perquè l’usuari pugui controlar la seva piscina a distància: el motor, les llums o paràmetres químics com el control del pH, per exemple”.

“Ara, nosaltres estem potenciant la reparació i el manteniment d’instal·lacions perquè el ritme de construcció de piscines ja no és tan intens, per una certa saturació del mercat”, diu Manel Pérez.

Manteniment mínim

David Obia és el gerent de Piscines Obia, empresa de Sabadell especialitzada en la construcció de piscines d’obra i d’acer inoxidable. “Som una petita empresa que treballa en el sector des del 2007, en piscines particulars i comunitàries, i després d’una crisi de feina, podem dir que les coses han millorat, impulsades per la recuperació econòmica”.

Obia assegura que avui dia “el client, la persona que vol instal·lar una piscina a casa seva, vol comoditat: que la piscina estigui automatitzada i que el manteniment sigui el mínim possible”.

El client “aposta per la neteja automàtica, l’auto-neteja, l’addició automàtica de productes, i també per la sostenibilitat, nosaltres recomanem la cloració salina, un sistema de desinfecció que és una bona alternativa al clor, l’oxigen actiu o el brom”.

Els terminis per construir una piscina són “sis setmanes si és una piscina d’obra; dues si és de fibra, i una i mitja si és de liner (policlorur de vinil plastificat). Una piscina d’obra pot costar 20.000 euros, una de liner 17.000 euros i una de fibra, entre 14.000 i 15.000 euros. Piscines fetes tant amb gresite, de peces petites, com amb gres porcellànic, de grans plaques”.

Una piscina no només garanteix no passar calor, també necessita manteniment

Tenir una piscina a casa és una garantia de benestar i diversió a l’estiu, però per gaudir-ne plenament, per preparar la nova temporada de la millor manera, cal seguir una sèrie de consells pràctics que ens donen els professionals.

Piscines AOP recorda que si durant l’hivern s’ha utilitzat una coberta per protegir la piscina, cal retirar-la i després netejar-la bé, assecar-la i guardar-la en un lloc adient, perquè estigui en perfecte estat quan es torni a necessitar.

També és el moment de netejar el filtre, fent córrer l’aigua en sentit contrari per eliminar la brutícia, i de revisar el motor i tot el sistema si ha estat aturat durant els mesos d’hivern per verificar que tot funciona correctament. Així mateix, cal netejar la cistella del prefiltre i revisar juntes i vàlvules, a més d’elements de la piscina com l’skimmer (part de l’equip de filtració) o el mateix filtre del clavegueró, per completar el procés.

En cas d’haver utilitzat productes químics d’hibernació, la qualitat de l’aigua serà acceptable, per la qual cosa passant el neteja-fons la instal·lació quedarà en perfectes condicions.

Finalment, cal comprovar que el pH (nivell d’acidesa de l’aigua) és el correcte i corregir possibles desviacions amb el producte adequat.

Segons els experts, una piscina exigeix uns 20 minuts de manteniment per setmana, temps que s’escurça si s’utilitzen neteja-fons automàtics o equips de regulació i control, que automatitzen i simplifiquen la feina.

En cas de necessitar la piscina amb una posada a punt més profunda i completa, caldrà l’ajut d’una empresa especialitzada en la reparació i el manteniment d’aquestes instal·lacions.

Comentaris
To Top