Ciutat

Territori s’obre a cofinançar la nova Gran Via de Sabadell

La Generalitat està oberta a col·laborar en la transformació de la Gran Via de Sabadell. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, aposta per crear un instrument conjunt –entre el govern català i l’Ajuntament de Sabadell– per reformar la via urbana.

Entrevistat pel D.S., Calvet assegura que un consorci entre institucions, i un cofinançament, “acceleraria la gran transformació pendent de Sabadell”. Territori també considera la possibilitat de trobar una fórmula de finançament publicoprivat. Aquesta fórmula s’ha pogut veure en altres infraestructures clau en l’àmbit local, com va passar amb el sistema de rondes de Granollers (Vallès Oriental).

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet / LLUÍS FRANCO

Tant la conselleria de Territori com l’Ajuntament de Sabadell consideren la Gran Via com una actuació prioritària. Calvet la veu com “la gran obra pendent” de la ciutat i mostra sintonia amb el Govern municipal, que a instàncies de Junts per Sabadell, ja ha previst destinar-hi 3,6 milions fins al 2022. S’han planificat una quinzena d’actuacions, que inclouen la reurbanització de vies i voreres, i la cobertura dels ponts de banda i banda, entre d’altres.

Sintonia amb el Quart Cinturó

El Govern de la Generalitat també està alineat amb els ajuntaments de Sabadell i Terrassa pel que fa al Quart Cinturó (B-40). “És una infraestructura prioritària de l’Estat a Catalunya”, assevera el conseller de Territori, que lamenta que “l’Estat pressuposti i no compleixi” amb les inversions en infraestructures. L’actuació, que s’espera des de fa dècades, té només dos trams en servei (Viladecavalls-Terrassa, Abrera-Olesa). Calvet reclama que el projecte “es desenvolupi totalment”.

Per agilitzar aquesta obra, demorada durant dècades, el conseller aposta per aixecar ponts. “Hem de crear un organisme entre Generalitat, ajuntaments i govern de l’Estat per planificar i organitzar gestionar l’execució de l’obra”, apunta Calvet, que creu que quan “l’Estat actua unilateralment, fracassa, mentre que quan està d’acord amb Generalitat i ajuntaments, se’n surt”.

/ LLUÍS FRANCO

FGC: augment de freqüències

L’ampliació de freqüències a la línia Sabadell-Barcelona (S2 dels FGC) serà una realitat el 2021, segons el conseller Calvet. “Ara hi ha d’haver una compra de trens nova i hem de veure com augmenten les freqüències”, explica. Més a llarg termini, i encara pel que fa al transport ferroviari, la conselleria de Territori treballa amb el projecte de construcció d’un nou túnel per sota del Tibidabo. “Aquesta actuació permetria serveis més directes i beneficiaria sobretot el ramal de Sabadell”, argumenta el conseller.

Comentaris
To Top