Ciutat

Laura Borràs: “Som l’única opció per evitar el tripartit”

Borràs aspira a ser la primera presidenta de la Generalitat de Catalunya / CEDIDA

Laura Borràs (1970, Barcelona) té clar que per aconseguir la independència els partits independentistes han d’actuar de forma conjunta. Així i tot, la número 1 a les llistes de Junts per al 14-F demana el vot per al seu partit per evitar un possible tripartit format pel PSC, ERC i En Comú Podem.  Quant a les acusacions cap a la seva persona per corrupció, Borràs creu que no influiran en el resultat de les eleccions ni tampoc en possibles pactes postelectorals per formar govern.

Com valora la gestió sanitària que ha fet fins ara el Departament de Salut? La pandèmia ha evidenciat que no tenim capacitat per dur a terme algunes decisions. Això sí, és evident que les coses no s’han fet del tot bé i que hi ha marge de millora. Fins ara hem estat en un model molt reactiu, és a dir, hem anat a remolc. En canvi, ara hem de ser molt més proactius a través de l’increment de nombre de tests i el compliment del pla de vacunació sense retards.

La crisi ha produït una caiguda de la facturació per a molts negocis. Creu que se’ls haurien de donar més ajudes? Estem passant per una situació econòmica molt complicada en un moment d’emergència sanitària en què les restriccions no ajuden a activar l’economia. Tanmateix, la nostra política és que l’Estat faci d’Estat i que utilitzi els impostos que paguem els catalans per ajudar les nostres empreses i autònoms. A la resta d’Europa s’ha fet així, però aquí tornem a ser l’excepció.

Laura Borràs aspira a ser la primera presidenta de la Generalitat de
Catalunya / CEDIDA

Les enquestes auguren que l’abstenció serà alta i hi haurà un gran nombre d’indecisos. És conseqüència de la divisió entre els partits independentistes?

És molt possible. Hi ha més fatiga, desafecció i desànim entre la ciutadania, ja que hem tingut un govern independentista, però no hem aconseguit la independència. Tanmateix, el nostre vot no és conformista, ja que no ens resignem a tenir una autonomia i seguir com estem ara.

Els afectarà la separació amb el PDECat?

Els que formem Junts sempre hem volgut la unitat. No ha sigut possible, però no ha sigut per nosaltres. Ara que som un partit independent hem incorporat gent de no militància, per exemple jo mateixa. Tenim gent de ventalls ideològics molt amplis i hem format la llista més transversal de totes per guanyar el 14-F.

Torra va donar per acabada la legislatura pel deteriorament de les relacions entre socis de govern. Què assegura que un nou govern independentista tingui recorregut?

Torra va veure com era el Tribunal Suprem, que li va prendre la seva acta de diputat. En aquest sentit, el president va voler donar per acabada l’etapa del govern. No obstant això, a Junts aspirem a tenir govern independentista que sigui fort, cohesionat i sense disputes internes.

Els projectes dels partits independentistes són compatibles?

Això ho vaig discutir amb companys d’ERC i de la CUP. Tots volem la República, però si ens barallem entre nosaltres és que potser alguns no la volen prou. Ens hem de comprometre amb el país per aconseguir la independència i després ja ens posarem d’acord en com ha de ser la República. Hem de posar per davant allò que ens uneix i deixar les excuses de banda.

Diu que assolirà la independència, però no s’ha fet fins ara.

Després de l’1-O, el govern de l’Estat va prometre un diàleg que no va arribar. La nostra proposta per aconseguir la independència té set punts marcats. Volem negociar amb l’Estat espanyol un referèndum d’autodeterminació, però els últims anys hem vist que és una via morta. És per això que si no arribem a una entesa, hem d’activar la declaració d’independència i després defensar-la a les institucions.

En què es basa per dir que el PSC, ERC i En Comú Podem poden formar un tripartit?

No es poden negar els fets. A l’Estat hi ha un govern de socialistes i comuns amb el suport d’ERC. També en els debats, Albiach ha dit que tenen un pacte per a després de les eleccions. L’única opció que el tripartit no es produeixi és a través d’un molt bon resultat de Junts, que assegura un govern independentista fort.

Pel que fa a les acusacions de corrupció al voltant de la seva figura, què hi té a dir?

Es tracta d’un joc brut dels partits en aquesta campanya electoral contra mi per evitar que jo guanyi. És una causa política més de l’Estat en contra dels polítics independentistes. No m’espero un judici just a Espanya, però sembla que tampoc puc tenir una campanya electoral justa a Catalunya. Jo no soc corrupta i no hi ha cap causa, només persecució.

La líder de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, planteja una reforma de la Gran Via. La Generalitat ha de col·laborar en el projecte?

Sí, tot i que encara s’ha de valorar amb deteniment. És evident que la Gran Via és com una ferida de la ciutat. Cal escoltar els veïns i veure quines són les propostes. Haurem de treballar de manera coordinada amb l’Ajuntament.

Comentaris
To Top