DSFamília i nens

Acaba la lactància, i ara què?

Els aliments tous i fàcils de digerir són ideals després de deixar la llet
Els aliments tous i fàcils de digerir són ideals després de deixar la llet / CEDIDA

La llet materna o artificial és l’aliment fonamental d’un nadó, ja que aporta nutrients essencials per al seu desenvolupament cognitiu i físic, així com anticossos que ajuden en les seves defenses. Però arribarà el moment en què els nadons han de deixar enrere la llet i avançar cap a una alimentació intermèdia, abans de passar a la gamma d’aliments més àmplia d’un infant. En aquest sentit, són ideals els aliments complementaris en forma de purés i farinetes, que ajuden a suplir les seves necessitats nutricionals que canvien a mesura que creix.

Purés i paciència

El canvi requereix, essencialment, paciència. A partir dels sis mesos és recomanable anar incloent aliments a poc a poc i en petites quantitats, de tal manera que el nadó es vagi acostumant a nous sabors. En el transcurs de pocs dies, es podran anar mesclant aliments per poder fer la seva dieta una mica més variada.

Habitualment es comença amb purés de fruites o verdures, i es van introduint aliments suaus com la pastanaga, la carabassa o les patates triturades. Passat un temps, quan el nadó ja s’hi hagi acostumat, és recomanable anar incloent aliments d’origen animal, com la carn de pollastre o l’ou bullit, mesclat amb altres aliments.

Cal anar observant les reaccions que l’infant vagi tenint amb allò que acaba de menjar, perquè a mesura que el seu organisme assimila els nous aliments poden aparèixer algunes intoleràncies. Hem de fixar-nos especialment en l’augment de temperatura, si n’hi ha, o en trastorns del funcionament gastrointestinal.

Els aliments han d’anar ben triturats, especialment en el cas de la carn. Això no només facilita la digestió, sinó que ajuda que l’infant accepti les noves textures amb què es va trobant i que, si són molt diferents, podria rebutjar. En qualsevol cas, cal mantenir la calma, empatitzar amb el nadó sense forçar-lo, però alhora mantenir la constància i provar cada dia d’introduir nous aliments. Així, facilitarem que el nen o nena aprengui a menjar de tot de forma progressiva. En aquest sentit, la llet no s’ha d’eliminar del tot de la dieta encara que anem donant nous aliments al nadó.

El millor pas intermedi són les farinetes, siguin fetes a casa o comprades, ja que consisteixen en purés de diferents aliments, a vegades mesclats amb llet. Pel que fa a comoditat, potser la millor opció són els potets preparats, ja que estalvien molt de temps perquè es presenten llestos per prendre i disposen d’una gran varietat d’aliments i gustos. I són l’opció ideal per dinar a fora. 

Comentaris
To Top