Ciutat

El mercat de l’habitatge resisteix a l’any de la Covid

Estabilitat en els preus, tot i la Covid i la llei que regula els contractes de lloguer. A Sabadell, la demanda de pisos en arrendament aguanta més (-14,4%) que a Barcelona (-21,2%) i l’Hospitalet (-21,3%)

Construcció d’un nou bloc d’habitatges a Sabadell / lluís franco

Després d’un 2020 d’alts i baixos arreu del món a causa de la pandèmia, el mercat immobiliari de Sabadell resisteix a l’embat del coronavirus. La Covid-19 no ha aturat la recuperació dels preus, que van tocar fons el 2014 i pujaven progressivament des d’aleshores, tot i que van tancar l’any anterior estabilitzats i s’espera que continuïn així un temps. “La llei de contenció de preu, sumada a la pandèmia, han provocat que avui els preus estiguin estabilitzats”, analitza el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca, Jaume Torras.

Mínima pujada del preu

L’any passat, a Sabadell, el preu del lloguer va pujar un 1,61% respecte al 2019, el que equival de mitjana a 10 euros, tenint en compte que el cost mensual de llogar un pis o una casa se situava el 2020 a 683,98€, mentre que l’any anterior era de 673,16€. D’entre les cinc ciutats catalanes amb més habitants, a Sabadell és on el preu del lloguer puja menys en els últims 10 anys, sempre segons les dades publicades per la secretaria d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Un altre exemple és el cas del web immobiliari Idealista, en què entre febrer del 2020 i el mateix mes del 2021 els preus de lloguer a Sabadell han baixat un 4,95%, passant de 10,1€/m2 a 9,6€/m2. El descens és molt inferior al de Barcelona (-13,62%) o l’Hospitalet de Llobregat (-10,64%).

D’altra banda, la demanda de pisos i cases de lloguer va baixar un 14,39% el 2020 respecte al 2019, una tendència que es repeteix per tercer any consecutiu pel que fa a la signatura de nous contractes de lloguer. Sabadell en aquest sentit surt igual de parat que Badalona (-14,35%) i Terrassa (-13,85%), i aguanta millor el cop que l’Hospitalet (-21,27%) i Barcelona (-21,21%).

El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana considera que si en els propers anys es manté la llei de contenció dels preus del lloguer mentre puja el cost de la vida, es corre el risc de desincentivar que els propietaris lloguin pisos o bé que s’envelleixi el parc d’habitatge si rehabilitar es converteix en una inversió que no surt rendible.

Baixada el quart trimestre

Dels preus del mercat de lloguer del 2020 destaca el quart trimestre de l’any, corresponent als mesos d’octubre, novembre i desembre. Aleshores, la mitjana dels preus del lloguer va caure un 5,68%, de 709,11€ a 669,22€, una xifra equiparable al mateix període del 2007, abans que els preus baixessin un 23,7% fins al 2014. El descens del quart trimestre també va trencar la dinàmica anual després d’acumular un increment sostingut dels preus des del mes de gener. Torras vaticina que “els preus no pujaran” en els propers mesos, especialment per l’efecte de contenció de la llei catalana que els regula des del passat mes de setembre.

Torras afegeix que els petits propietaris que representen són “bastant sensibles a la situació” provocada pel coronavirus. En aquest sentit, Jaume Torras apunta que especialment en locals comercials, però també en habitatges, han estat habituals els acords per reduir la quota mensual del lloguer entre propietari i llogater, que podien implicar una rebaixa del 10% o el 15% de la mensualitat.

Ciutat més atractiva

En els darrers 10 anys, a Sabadell és on ha pujat menys el preu del lloguer entre les cinc ciutats catalanes més grans, les que superen els 200.000 habitants. A la ciutat de Barcelona, en una dècada, els habitatges de lloguer s’han encarit de mitjana 202,94€, mentre que a Badalona ha sigut de 105,9€; a l’Hospitalet, 96,66€, i a Terrassa, 93,22€.  A Sabadell, 78,36€. Per Jaume Torras això és un indicador més que “per preu, Sabadell ara és més atractiu comparant amb Barcelona, i està molt ben comunicat”.

Comentaris
To Top