Ciutat

Sabadell suspèn en punts de recàrrega

Punt de recàrrega públic per a cotxes elèctrics de Sabadell, situat a l’avinguda de Can Bordoll, a la zona de Can Roqueta

Sabadell, que va ser el primer municipi a incloure punts per carregar el cotxe elèctric, ara n’arrossega un clar dèficit

Punt de recàrrega públic per a cotxes elèctrics de Sabadell, situat a l’avinguda de Can Bordoll, a la zona de Can Roqueta / LLUÍS FRANCO

La sostenibilitat de la mobilitat és potser el repte més important del món del transport avui dia. Tot i que diversos ajuntaments i institucions supramunicipals, com l’Ajuntament de Barcelona o l’Àrea Metropolitana, compten amb vehicles híbrids endollables o elèctrics a les seves flotes de transport, la mobilitat privada segueix sent un repte. El problema no és només que els cotxes elèctrics o híbrids siguin o no assequibles, cosa que millora de mica en mica, sinó a poder carregar les seves bateries, una assignatura que, segons els experts del sector, encara està pendent.

En el cas de Sabadell, aquesta mancança és clara. Malgrat ser una ciutat amb més de 200.000 habitants i haver estat pionera a Catalunya en la instal·lació de punts de recàrrega elèctrics el 2009, ara només compta amb un punt on es pot carregar el cotxe de forma gratuïta al carrer. Segons diuen a l’Ajuntament, l’únic lloc de recàrrega pública és al número 104 de l’avinguda Can Bordoll, a la zona de Can Roqueta. El consistori explica que per emprar-lo cal baixar-se l’aplicació EVCHARGE i donar-se d’alta al registre per poder començar a omplir bateries. D’altra banda, asseguren que s’està treballant per ampliar el nombre de punts de càrrega en el futur, tot i que no especifiquen quina quantitat o tipus, així com tampoc quins són els terminis previstos.

Per als que ja han apostat pel vehicle elèctric, la millor opció segueix sent omplir la bateria del cotxe a casa, però si no tenim plaça d’aparcament privada o garatge, això pot ser un veritable problema. Joan Torné, taxista, sap fins a quin punt és problemàtica aquesta situació, ja que és l’únic conductor d’un taxi elèctric a la ciutat. Denuncia que tot i que hi ha un punt de recàrrega que funciona a Sabadell, és de recàrrega lenta, amb només 22kw en corrent altern. “Això implica que en una hora només puc carregar el cotxe perquè es desplaci 80 quilòmetres, que és aproximadament un viatge fins a l’Aeroport del Prat”, lamenta Torné.

El taxista sabadellenc explica que sí que hi ha un altre punt de recàrrega, a la gasolinera de la plaça de la Concòrdia, però és de pagament. Per això, es veu obligat a anar a recarregar el seu cotxe, amb què treballa, a Sant Cugat, on hi ha un carregador gratuït per a cotxes de la seva marca. “La ciutat necessita punts de càrrega ràpids”, deixa clar, especialment si s’aposta per un canvi cap a una mobilitat més sostenible. Alhora, argumenta que “si tu trigues una hora a carregar el teu cotxe i tens pocs punts de recàrrega elèctrica, es farà cua amb els que vinguin darrere”, cosa que encara dificulta més l’ús del cotxe elèctric, i afegeix que els punts s’han de reservar per als forans, que quan arriben a la ciutat han de poder carregar el vehicle. “Si no posem facilitats, no hi haurà cotxes elèctrics”, finalitza.

Comentaris
To Top