Ciutat

Acord per blindar l’ús del català en els equipaments municipals de Sabadell

ple municipal sabadell

Els grups independentistes denuncien que no s’estava complint el reglament lingüístic a la ciutat

/ LLUÍS FRANCO

L’Ajuntament de Sabadell es compromet a garantir l’ús del català als espais i als serveis municipals. Els grups independentistes del ple municipal, ERC, la Crida i Junts, han presentat una moció per reclamar que es compleixi el Reglament d’Usos Lingüístics, amb el suport de diferents entitats que defensen la llengua catalana.

La iniciativa ha rebut el suport del Govern socialista i de la regidora no adscrita Marta Morell. Ciutadans, en canvi, hi ha votat en contra. Alguns dels exemples que s’han presentat com a incompliments del reglament han estat el servei de megafonia de la bassa de Sant Oleguer, el control d’accés a la biblioteca Vapor Badia o a les classes particulars impartides a les piscines municipals Joan Serra.

Els grups municipals independentistes asseguren que han detectat diversos exemples d’equipaments municipals on s’exclou el català en cartells, indicacions o en atenció al públic. La regidora de la Crida Nani Valero ha afegit que hi ha barris on “discrecionalment” no es fa ús del català; el regidor Francesc Baró, de Junts per Sabadell, ha recalcat la importància del català com a eina de cohesió social; per part d’ERC, el regidor Pere Farrés ha destacat que “l’Ajuntament ha de garantir que la llengua catalana sigui l’habitual de la seva relació amb la ciutadania”.

Sever Salvador ha intervingut en representació de les cinc entitats: Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Llengua i República, l’Assemblea Nacional Catalana i el Consell per la República. Ha descrit que “la llengua catalana travessa una situació precària” i que cal actuar des de les institucions.

Per part del Govern, Morell ha expressat que no comparteix la visió fatalista de la llengua i ha defensat que el reglament s’està complint, per part de l’Ajuntament. Ha matisat que els exemples que s’han citat durant la sessió han estat “detectats i corregits”. El regidor socialista Eloi Cortés, que també ha defensat el compliment del reglament, ha valorat positivament que s’hagi arribat a un acord ampli.

El regidor Adrián Hernández, per part de Ciutadans, ha justificat el vot negatiu, al·legant que els exemples d’incompliments que s’han presentat a la sessió no tenen prou pes.

Comentaris
To Top