Ciutat

La Covid, en ple retrocés a Sabadell

La darrera setmana s’han produït un terç dels contagis de Covid (2.479) que es detectaven fa dues setmanes

Cua per vacunar-se al casal cívic Rogelio Soto / VICTÒRIA ROVIRA

La sisena onada fa dies que remet i el descens continua en caiguda lliure. Tots els indicadors epidemiològics continuen millorant a Sabadell coincidint amb la nova reobertura de l’oci nocturn. De fet, la darrera setmana s’han produït un terç dels contagis de Covid (2.479) que es detectaven fa dues setmanes (8.121), quan la sisena onada continuava en creixement. “Els números són espectacularment bons, s’ha produït una baixada rapidíssima de casos, la més ràpida de totes les onades”, apunta Manel Cervantes, cap del Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí.

No només al carrer, a l’hospital les dades també continuen a la baixa. Segons els últims registres, hi ha 171 pacients ingressats –148 a hospitalització i 23 a l’UCI– al Parc Taulí, lluny dels pitjors registres que va viure l’hospital als inicis de la pandèmia. La setmana anterior, eren 215 els pacients hospitalitzats amb coronavirus. Cervantes fa un apunt: un 50% dels pacients Covid no ingressen per aquesta malaltia, sinó que tenen un test positiu malgrat que no és la causa de l’hospitalització. 

La propagació més baixa 

La propagació del virus també és ara menor, la velocitat dels contagis és la més baixa que s’ha detectat a tota la pandèmia, amb una Rt de 0,58. En altres paraules, cada cent contagiats infecten 58 persones, una dada que indica que el virus està en retrocés. Durant la setmana de Nadal, a tall d’exemple, cada cent infectats ho transmetien a 219 persones més.

Malgrat que els casos estiguin decreixent, les xifres continuen sent molt superiors a la de la resta d’onades. Per fer-nos una idea: només aquesta darrera setmana s’han detectat més casos que als mesos d’agost, setembre, octubre i novembre de 2021 (2.454 positius). Però això no preocupa els professionals: “Parlem de casos molt menys greus, la soca és menys agressiva i la vacunació protegeix”, apunta Cervantes.

‘Gripalització’ del virus?

L’infectòleg és partidari d’acabar amb les restriccions i aprova l’obertura de l’oci nocturn: “Ha quedat demostrat que les restriccions, en aquesta onada, no han servit per res i no han frenat els contagis”, apunta Cervantes, tot i que alerta que la pandèmia “no s’ha acabat”. Els experts no descarten una nova onada amb l’arribada de l’estiu o la tardor.

L’infectòleg del Taulí és partidari de la gripalització de la Covid, un model que ja s’ha aplicat a Dinamarca aquesta setmana: sense restriccions, però controlant les persones que emmalalteixen, especialment els pacients vulnerables. “Espero que siguem valents i fem el mateix”. L’expert contempla tres senyals d’alarma: que augmenti molt la mortalitat, que arribi una soca molt agressiva, que és “molt poc probable”, o una nova onada que caldria controlar.

“Quan hi hagi un repunt de casos, tranquil·litat. Atenció als vulnerables i la resta de la població, vida normal”, diu. Amb l’increment de contagis de la sisena onada, on s’han concentrat el 55% dels contagis a Sabadell, “s’ha immunitzat una gran part de la població”.

Sabadell es prepara un cop més per tornar a la pista de ball

Comentaris
To Top