Ciutat

L’aeroport de Sabadell registra valors entre els 47 i 58 decibels

Un helicòpter, a l’aeròdrom sabadellenc / lluís franco

El nivell acústic que genera l’activitat aèria de l’Aeroport de Sabadell està dins dels límits legals. Un any i mig després d’anunciar-se que la Generalitat de Catalunya iniciava la licitació, amb el suport de la comissió de seguiment de l’Aeroport, per a la instal·lació de sis sonòmetres per monitorar l’impacte acústic a l’aeròdrom, ja es coneixen les primeres dades del nivell de soroll que emeten les aeronaus als voltants de l’aeròdrom.

Segons fonts del departament de Territori de la Generalitat, “els valors registrats diàriament durant el novembre estan per sota dels límits legals de 65 dB, excepte en quatre ocasions que coincideixen amb males condicions meteorològiques. Per tant, els valors de soroll que es van registrar en aquests quatre dies no van ser deguts a l’aviació, sinó a la meteorologia”, asseguren.

En concret, els dies 10, 11, 23 i 27 de novembre, quatre jornades de vent i pluja, es va detectar un nivell superior en diversos dels sonòmetres instal·lats a Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Barberà del Vallès i Badia del Vallès, però en cap cas es van superar els 4 dB dels límits legals.

La localització dels sonòmetres ha estat consensuada amb els tècnics municipals dels diversos municipis implicats, a les zones més properes a les capçaleres de pista, on s’esperen registres més alts de soroll. La mitjana de decibels enregistrats agafen una forquilla que va dels 47,1 als 58,1 dB.

Fins als 74 decibels

Segons la Llei 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica i annexos modificats segons el Decret 176/2009, l’Aeroport està catalogat com a zona de sensibilitat acústica moderada –coexistència de sòl d’ús residencial amb activitats i/o infraestructures de transport existent–, amb un límit d’immissió sonora de 65 dB en la franja horària de 7 h a 21 h, que és quan es desenvolupa gran part d’activitat a l’Aeroport. Per posar-ho en context, i segons el Pla d’acció per la millora de la qualitat acústica de Sabadell (2021-2025), eixos viaris, com són la Gran Via, l’eix ronda de Ponent-Rambla d’Ibèria, tenen nivells sonors entre 70 i 74 dB, durant el dia, mentre que els nivells nocturns a gran part de la ciutat se situen entre 55 i 59 dB.

Comentaris
To Top