ARA A PORTADA
-
-
Publicades les notes de tall 2025 per a la universitat: quines són les més altes? Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
Núria Aymerich, nova responsable del Comissionat Especial per a la Competitivitat Industrial i de la Pime Redacció
-
Reunions i "interès", però "sense diners" per posar llum al refugi del Pau Vila Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
El bloc ocupat Guillem Agulló, a l'espera de judici: "No sabem on anirem després" Aleix Pujadas Carreras
La mediació i l’arbitratge, dos sistemes per resoldre conflictes i evitar la via judicial
La Cambra de Comerç de Sabadell ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria al servei del món empresarial una dilatada experiència en la resolució consensuada de conflictes

- El Sabadell fitxa l'internacional senegalès Lamine Gassama
Publicat el 14 de març de 2022 a les 12:45
Actualitzat el 14 de març de 2022 a les 14:50
Tres anys. És el temps aproximat que triga a resoldre’s un conflicte en primera instància entre dues o més parts a través de la via judicial, segons les últimes dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), referents a l’any 2020. A través d’un sistema d’arbitratge i un sistema de mediació, els conflictes es resolen en un màxim de vuit mesos i en menys de sis, respectivament. En definitiva, els sistemes alternatius de resolució de conflictes (ADR) comporten molt menys temps d’espera que no pas esperar la sentència d’un jutge.
La Cambra de Comerç de Sabadell ofereix serveis tant de mediació civil i mercantil com d’arbitratge. De fet, la Llei catalana 14/2002 de les cambres oficials de comerç, indústria i navegació de Catalunya i del Consell General de les Cambres, atribueix a les Cambres de Comerç les funcions d’arbitratge, mediació i conciliació mercantils, en els àmbits nacional i internacional, i emprar qualsevol altre sistema alternatiu de segona oportunitat i solució de conflictes.
Dit això, l’entitat econòmica ha desenvolupat al llarg de la seva trajectòria al servei del món empresarial una dilatada experiència i una bona pràctica en la resolució consensuada de conflictes per evitar la via judicial.
Però de què es tracten aquests ADR? D’entrada, l’arbitratge és un sistema extrajudicial en el qual les parts en conflicte sotmeten la controvèrsia a la decisió que prengui un òrgan arbitral. Les Juntes Arbitrals de Consum d’arreu de Catalunya són els òrgans competents per realitzar els arbitratges de consum. Pel que fa a la mediació, és aquell mitjà de resolució de conflictes en què dues o més parts intenten voluntàriament aconseguir per elles mateixes un acord amb la intervenció d’una persona mediadora. En tots dos sistemes, la resolució final té el mateix valor que una sentència judicial.
El secretari general de la Cambra de Sabadell, Eduard Borràs, explica que els ADR tenen molts més avantatges que la resolució judicial. “No requereixen la intervenció d’un jutge, sobrecarregat de processos en marxa, i els terminis els marquen els mateixos implicats. A més, també permeten estalviar-se les taxes judicials”, afegeix.
Així mateix, Borràs lamenta que hi ha “massa empreses i particulars” que prefereixen no reclamar els diners que algú els deu, perquè creuen que l’única manera de resoldre-ho és a través d’un judici. “Això suposa renunciar a un dret inalienable que tu tens. Cal que la gent conegui que existeixen els sistemes de mediació i arbitratge i que som les cambres qui ens n’encarreguem”, exposa.
Notícies recomenades
-
Contingut patrocinat Ferrocarrils fomenta la intermodalitat amb aparcaments per a bicicletes a les seves estacions
-
Contingut patrocinat Casa Gispert, tradició, qualitat i proximitat en un espai pensat per gaudir de la compra
-
Contingut patrocinat Vibra, l’app que posa la cultura al teu abast
-
Contingut patrocinat Passa a l’acció: comença a estalviar energia
-
Contingut patrocinat La Fundació Miró celebra 50 anys amb les portes obertes al futur
-
Contingut patrocinat Obrir la teva llar transforma vides