Oci i cultura

La Fundació Josep Irla i ERC sufragaran 4.000€ per desenterrar el bust de Pi i Margall

L’equip d’arqueòlegs que té permís per localitzar el bust perdut de Pi i Margall ota la direcció i la coordinació de la doctora Tona Majó Ortín i l’executa l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL.

El pressupost per les possibles tasques de localització tenen un pressupost de 4.000 euros, que sufraga la la Fundació Josep Irla i ERC de Sabadell .

El bust es troba enterrat al pati interior de l’antic Círcol Republicà Federal (al carrer Narcís Giralt).  

Retrat de grup als peus del monument a Pi i Margall, al pati del Círcol Republicà Federal. 1930-1931 / AHS [cedida per Maria Teresa Graells Girbau]

La seva ubicació concreta (o el que es creu que hauria de ser) és una informació en mans de Josep Maria Civis, apunten des de la Fundació, primer regidor d’ERC a l’Ajuntament de Sabadell després del franquisme. I darrer testimoni d’un fil històric que el connecta amb l’exili de 1939, i que ha passat de boca a orella durant vàries generacions.

La iniciativa arqueològica seria, doncs, complementària a la revel·lació d’aquest secret (mantingut en la memòria durant exactament 83 anys).

El director executiu de la Fundació Josep Irla, Josep Vall, sosté: “En la línia de salvaguardar la memòria republicana, la recuperació del bust de Francesc Pi i Margall seria una tota una fita històrica, no només per a la ciutat de Sabadell, sinó també per a tot Catalunya”.

L’enigma del bust de Pi i Margall enterrat al pati del Círcol

Comentaris
To Top