Publicitat
Ciutat

Carles Casanovas (FUNDIT): “La nostra voluntat és ser més oberts i ampliar la relació que tenim amb la ciutat”

El sabadellenc Carles Casanovas (1960) és el nou president de la Fundació del Disseny Tèxtil (FUNDIT), que té l’ESDi a Sabadell i l’EATM a Barcelona. Enginyer en telecomunicacions (i pilot d’aviació), arriba al càrrec en substitució del desaparegut Josep Bombardó i amb la intenció de continuar el seu llegat.

Casanovas té un perfil professional eclèctic, en què combina diferents disciplines. La seva experiència laboral va començar com a director general d’Eltec (actualment, T-Systems), companyia líder en serveis a la banca i al comerç, i fins al 2018 va ocupar diferents càrrecs directius a CaixaBank en l’àmbit nacional, entre els quals destaquen: director d’e-commerce, director de màrqueting i publicitat, director del negoci promotor, i president de PromoCaixa. En els últims anys s’ha dedicat a l’assessorament en transformació digital, enfocat en el petit comerç.

Carles Casanovas, nou president de FUNDIT, a la seu de l'ESDi a la Gran Via / LLUÍS FRANCO

Carles Casanovas, nou president de FUNDIT, a la seu de l’ESDi a la Gran Via / LLUÍS FRANCO

Com entoma el repte personal i professionalment?

La meva voluntat és de retornar tot el que m’ha aportat la vida a la meva ciutat, a Sabadell, a través d’aquest projecte il·lusionant i amb solera. És un repte molt gran, substituir la persona de Josep Bombardó, que és qui havia portat molta credibilitat en aquest projecte. Hem entrat en un moment VUCA (de les sigles en anglès de volàtil, incert, complex i ambigu) en què no sols es fa necessari el disseny sinó la creació de prototips, la capacitat de producció, estem en el món del phydigital, del món físic i digital, i també estem entrant en el terreny de la virtualització.

Què suposa aquest nou escenari?

Tenim tres entorns: el físic, que tenim aquí a l’ESDi i que molts temes de disseny el precisen. També hi ha el món digital, que ja en molts aspectes és una realitat i hi ha un impacte de la tecnologia molt notable. I per altre cantó, tenim el món virtual, de transformar tot això en el metavers i altres. Reptes importants en un moment en què és interessant també treballar amb una cultura més local, d’economia circular, de proximitat, sostenibilitat, etc.

Veurem l’ESDi treballant en el metavers?

Un 55% de l’ESDi, i és el seu segell, és el món de la moda. Hem estat en l’entorn convencional del desenvolupament i aplicant l’ecodisseny i el tecnodisseny. Però veiem que s’estan obrint possibilitats de transformar tot aquest disseny de la moda al metavers. En aquest tema ja ens estem preocupant de desenvolupar alguns postgraus i màsters en col·laboració amb tercers. Hi ha moltes aplicacions del que són els sistemes d’informació que han de donar cos al metavers amb les quals hauríem de col·laborar. Nosaltres tenim la cultura del disseny, i necessitem aplicar la tecnologia adequada per poder-ho suportar. Hi estem anant, és un futur que ja és present.

Què hereta del passat, i sobretot, de dues personalitats com Josep Bombardó i Antoni Garrell?

De Josep Bombardó molta credibilitat, la cultura de l’esforç i de ser útils de la indústria, que no podem abandonar. Una escola de moda referent i amb un branding clar: vagis on vagis l’ESDi es coneix. Ens deixa també 12.500 professionals formats des de l’inici, un llegat amb el qual podem reforçar un projecte alumni clar. I una connexió amb unes institucions que crec que hem de seguir reforçant. Com la nostra adscripció amb la Universitat Ramon Llull i les relacions que podem tenir amb el Gremi de Fabricants, la Cambra de Comerç, l’Ajuntament de Sabadell, etc.

Part del repte és estrènyer vincles amb la ciutat?

La nostra voluntat és de ser més oberts i ampliar la relació amb Sabadell. Crec que estem en més de 10 iniciatives. Una important és el Campus de Ciències de la Vida i la Salut. Amb la indústria, hem de continuar descobrint espais on es pugui aplicar el disseny com ja fem amb empreses com Seat, el CN Sabadell o Acer, a les quals podem aportar el talent dels nostres estudiants.

En quin punt està el projecte dels Docks, al costat de l’ESDi?

Fa sis anys que es va iniciar i segurament té tot el sentit, però hem de trobar moltes voluntats perquè també sigui equilibrat i obeeixi a una lògica econòmica positiva.

Casanovas, durant l'entrevista / LLUÍS FRANCO

Casanovas, durant l’entrevista / LLUÍS FRANCO

A causa de la Covid i de totes les situacions que hi ha hagut tenim un ajornament per al desenvolupament d’aquest projecte fins a final del 2023 i unes persones del patronat s’han constituït com a grup de treball per revisar-ho i al juny concretar aspectes.

Aviat està previst que es nomeni Georgina Bombardó com a directora general?

La seva tasca ha sigut clau, com la de la directora acadèmica, Maia Cecuk. Amb la pandèmia van haver d’improvisar la transformació de com fem la formació ara. I en aquests anys, hem passat de 270 a 550 alumnes. Esperem fer el nomenament de directora general el 28 de març.

Carles Casanovas, nou president de FUNDIT

Publicitat
Comentaris
To Top