Ciutat

La vida guanya el pols a la Covid: les morts cauen un 12,8% a Sabadell

L’any 2021 es va tancar amb un 12,8% de defuncions menys, però amb les seqüeles encara presents de la Covid

Un pacient ingressat a l'UCI del Taulí per coronavirus / VICTÒRIA ROVIRA

1.918 sabadellencs van perdre la vida l’any 2021, l’any després de la pandèmia. Es converteix en el segon pitjor registre de Sabadell, unes dades que es remunten fins al 1950, tot i que millora els registres de l’any Covid. Aleshores es van produir 2.200 defuncions a la ciutat el 2020 a causa de la pandèmia, un rècord històric. L’any 2021, doncs, es va tancar amb un 12,8% de defuncions menys, però amb les seqüeles encara presents de la Covid: les morts són un 2,6% superiors al 2019. I han mort més homes (1.006) que dones (912).  

L’estabilització de la mortalitat a Sabadell va anar en la línia de Catalunya (-12,8% respecte al 2020) i del conjunt de l’Estat (-8,7%). I és que durant l’any Covid, Sabadell va experimentar un increment de la mortalitat anòmal: les defuncions van créixer un 18% respecte a abans de la Covid (2019: 1.868 morts), el pitjor balanç. L’any passat, però, es van comptabilitzar 282 defuncions menys.

La xifra es ressitua, després de l’augment excepcional de l’any 2020 conseqüència de l’alta mortalitat de la Covid-19. “Era d’esperar, l’efecte vacunació ha permès aquesta reducció de morts a Sabadell i a la resta de Catalunya i l’Estat”, explica Joan Garcia, investigador del Centre d’Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Mortalitat i natalitat a Sabadell:

Al Centre i a la Creu Alta

Les morts van disminuir a gairebé tota la ciutat. El sector del Centre és el que més morts concentra (317), un 16,5% del total. La Creu Alta (10,9%) i Ca n’Oriac (10,9%) són els següents sectors amb un major percentatge de defuncions. En termes relatius, el sector de la Creu Alta experimenta la taxa bruta de mortalitat més elevada, amb 11,3 defuncions per cada mil habitants. Es tracta de barris envellits.

El Centre és un dels barris amb una major taxa de sobreenvelliment, on el 20,4% de la gent gran supera els 85 anys. La Creu Alta no té un índex de sobreenvelliment tan alt (18,33%), però és el segon barri de Sabadell on hi viu gent més gran: els majors de 65 suposen el 23,5% dels veïns del barri.

L’increment de la mortalitat es pot explicar des de dues òptiques: ara hi ha més habitants a Sabadell (a més població, més morts) i la ciutat s’està envellint: dos de cada deu habitants de Sabadell superen els 65 anys. Ara hi ha un 6,09% més persones grans que fa cinc anys. I un 14,6% més si ho comparem amb les xifres de fa deu anys. 

El Centre de Sabadell és el barri que més nous veïns ha atret el 2021 / LL.F.

La Covid, quasi història

La incidència de la Covid als hospitals és pràcticament anecdòtica. En tota l’àrea Metropolitana Nord – Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Barcelonès Nord i el Maresme– només s’han produït tres morts per Covid la darrera setmana, persones majors de 60 anys. Es tracta d’una xifra molt allunyada dels pitjors moments de la pandèmia: només a Sabadell, durant els moments més durs de la Covid, se n’haviencomptabilitzat una vuitantena de defuncions. 

Tampoc ara hi ha pressió hospitalària a causa del virus: 158 persones ingressades amb Covid a tota l’àrea la darrera setmana, dos d’ells a la Unitat de Cures Intensives (UCI). El doctor Manel Cervantes, cap del servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí matisa que “no sempre la Covid és el motiu d’ingrés a l’hospital”.

És a dir, d’aquestes 158 persones ingressades amb Covid als hospitals de l’àrea Metropolitana Nord, gran part estan hospitalitzades per causes alienes al virus. Els experts ho atribueixen a l’efectivitat de la vacunació. Així, l’expectativa és que l’any 2022 la mortalitat continuï en caiguda lliure i allunyada dels registres de 2020 a conseqüència de la millora dels indicadors i la menor virulència de la Covid a hores d’ara.

Comentaris
To Top